x

De Wrap Battle: gezond, makkelijk en smaakvol

Duurzaamheid
In samenwerking met

Gelderland Good Food Kitchen

Meer mensen zullen vaker een plantaardige maaltijd moeten gaan eten om de wereld te verduurzamen. Een plantaardig dieet is namelijk goed voor mens, milieu én klimaat. Toch kan het lastig zijn om een simpel en smaakvol gerecht te maken met enkel plantaardige ingrediënten. Vanwege deze reden heeft de Provincie Gelderland de handen ineen geslagen met More2Win, Papendal, Stichting Zevenheuvelen en Nevobo om bezoekers van Gelderse sportevenementen te stimuleren vaker plantaardig te eten.

Aanleiding

Om de bezoekers van de sportevenementen te motiveren om dagelijks meer plantaardige ingrediënten te gaan gebruiken werd de Gelderland Good Food Kitchen geboren. Een plek waar bezoekers op een laagdrempelige manier kennis maken met smaakvolle en makkelijke plantaardige gerechten die zichtbaar werden klaargemaakt door Topsport Chef-kok Erik te Velthuis.


Inhoud programma

De eerste editie van de Gelderland Good Food Kitchen vond plaats op zondag 22 augustus 2021 op het WK BMX op Papendal. Hier werden niet alleen de gerechten goed ontvangen, maar de bezoekers gaven ook aan dat zij geïnspireerd zijn geraakt om zelf aan de slag te gaan om vaker volledig plantaardig te gaan eten. De recepten die tijdens het evenement werden bereid werden met de bezoekers mee naar huis gegeven om het nog makkelijker te maken om plantaardig te gaan eten. Ditzelfde gold ook voor de tweede editie tijdens de Zevenheuvelen Trail & Hike.

Tijdens een tweede variant van de Gelderland Good Food Kitchen op het WK Volleybal werden bezoekers uitgedaagd bij de Wrap Battle om binnen 10 minuten de lekkerste wrap te serveren met voorgesneden plantaardige ingrediënten. Van borlotti bonen tot tempeh en van paprika’s tot haver fraiche, alles was aanwezig om een lekkere, maar ook makkelijke en voedzame wrap in elkaar te draaien. Onder toeziend oog en met hulp van verschillende chef-koks werd er elke dag gestreden voor twee VIP kaarten voor de finaledag.

Resultaten

Bij beide varianten lieten meer dan de helft van de bezoekers weten dat zij van plan zijn om vaker plantaardig te gaan eten. Ook vonden de bezoekers dat de plantaardige gerechten makkelijker te bereiden zijn dan ze van tevoren hadden gedacht. Het programma heeft in totaal 2400 plantaardige gerechten verkocht. Hiermee is 72.000 liter water bespaard, 27 volleybalvelden aan landbouwgrond en 344 bomen.

Bekijk hier de volledige impactrapportage.

Toekomst

Het project heeft bewezen dat meer mensen geïnspireerd zijn geraakt om vaker plantaardig te gaan eten. Vooral de Wrap Battle speelt hierin een grote rol. Door het speelse en competitieve karakter van het concept werden mensen uitgedaagd om een lekker plantaardig gerecht op tafel te zetten. Zo is er interesse om dit concept ook op andere Gelderse sportevenementen toe te passen.

Mocht het niet gelukt zijn om een van de sportevenementen te bezoeken, dan zijn de gerechten van Papendal Topsport Restaurant en chef-kok Erik te Velthuis hier te bekijken.