x

Het verhaal van Tim

More2Win zorgt al sinds 2014 voor meer winnaars bij sportevenementen. Vanuit deze missie trekken we ten strijde om de wereld van evenementen te veranderen. Maar hoe is deze droom ontstaan? En hoe is het gelukt om binnen vijf jaar een organisatie te bouwen die impact heeft bij evenementen in binnen- en buitenland? We nemen je mee naar de beginjaren van More2Win.

Van zoekend student naar sociaal ondernemer

Het verhaal begint bij oprichter Tim van Dooren. Als student geen uitgesproken hoogvlieger en zonder een duidelijke ambitie. Hij wist vooral wat hij niet wilde. Tijdens zijn master Marketing Management kreeg hij een rondleiding bij Unilever in Rotterdam. Daar waar zijn studiegenoten zich in allerlei bochten wrongen om zo goed mogelijk voor de dag te komen, zag Tim vooral mensen die bezig waren met het ontwerp van een pakje hagelslag. “Als ik ooit aan het werk ga, wil ik me druk maken over het grote plaatje én een verschil kunnen maken”. De sociaal ondernemer was geboren.

Eerste WK voetbal op Afrikaanse bodem

Na een vervolgstudie gericht op sociaal ondernemerschap en een afstudeeropdracht in Ghana dook Tim het werkende leven in. In 2008 begon het echter te kriebelen. Twee jaar later zou namelijk in Zuid-Afrika het WK voetbal plaatsvinden, het eerste WK op Afrikaanse bodem. Als sportfanaat en Afrika-liefhebber stond het voor Tim snel vast dat hij hierbij moest zijn. Niet met een oranje klomp op de tribunes, maar vanuit Zuid-Afrika een maatschappelijk verschil maken. Hij nam het impulsieve besluit om zijn baan in Amsterdam op te zeggen en contact te leggen met de lokale sportontwikkelingsorganisatie SCORE. ‘’Het WK voetbal komt naar Zuid-Afrika. Hebben jullie erover nagedacht hoe jullie organisatie daarvan kan profiteren?’’ Het bleef een aantal weken stil en toen kwam het antwoord. “Nog niet, maar als jij het weet dan kom jij het maar doen”.

Meer woorden had Tim niet nodig en hij vertrok voor twee jaar naar Kaapstad als WK-coördinator voor SCORE. Hij merkte dat er vanuit Nederland veel organisaties geïnteresseerd waren om de projecten van SCORE te bezoeken tijdens hun reis naar het WK. Hij organiseerde voor alle bezoekers unieke middagen bij SCORE en zag dat het mes aan twee kanten sneed. De kinderen van de projecten voelden zich onderdeel worden van het evenement en de gasten uit Nederland ervaarden het als de mooiste dag van hun reis.

Tim zag van dichtbij wat de impact is van zo’n mondiaal sportevenement in een gastland. Er was veel enthousiasme, vrolijkheid en energie, maar de lokale bevolking profiteert er niet of nauwelijks van. Het is als een groot circus dat verder trekt terwijl niemand achteromkijkt. De wereld van sportevenementen moet en kan veranderen vond Tim. Zo werd 9 jaar geleden het eerste zaadje gepland van More2Win.

Contrasten konden niet groter

Terug in Nederland besloot Tim zich als zzp’er in te schrijven en werkzaam te blijven in de wereld van sportevenementen. Als “tourleader” begeleidde hij Nederlandse bedrijven die met hun klanten of relaties een bezoek wilden brengen aan een sportevenement. Van een Champions League finale, tot de Olympische Spelen in Londen. Een wereld van veel sport kijken, huldigingen bijwonen en heerlijk eten en drinken.

Tim verbaasde zich over de enorme budgetten die rondom sportevenementen geïnvesteerd worden in het vertroetelen van relaties en het gebrek aan inhoud in deze programma’s. In Londen was dat nog enigszins verklaarbaar, maar bij een bezoek aan Kaapstad, Sochi of Rio de Janeiro kun je als bedrijf geen oogkleppen ophouden voor de wereld buiten de stadions.

De contrasten tussen Londen en de ervaringen in Zuid-Afrika konden nauwelijks groter. Na de Spelen van 2012 besloot Tim dat het anders moest. Het moet mogelijk zijn om meer mensen te laten profiteren van sportevenementen. “Als niemand anders het doet, dan ga ik het zelf doen”. Zo geschiedde.

Just do it

Vanaf dat moment is Tim gaan bouwen aan More2Win. De ambitie was duidelijk, de manier waarop verre van. Hij wist wel dat met de aankomende evenementen in Brazilië (WK 2014 en Rio2016) de kansen vooral daar lagen.

Zonder geld, met zes vrijwilligers in Nederland, een antikraakpand als kantoor en een vriend bij KLM zodat hij op een klapstoeltje naar Rio de Janeiro kon vliegen, startte het echte avontuur.