x

Marion (42) wandelt eindelijk weer dankzij de Warandeloop

Aangepast sporten
In samenwerking met

Warandeloop 2019

Marion heeft Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Ze krijgt onder andere snel vermoeidheidsklachten krijgt bij overprikkeling door drukte of harde geluiden. Door deze gevolgen van NAH heeft ze steeds minder zin om te gaan wandelen, iets wat ze voorheen kilometers lang deed. Alleen wandelt ze niet graag, maar als ze samen met iemand gaat wandelen is ze bang voor overprikkeling. Toen Marions fysiotherapeut wandeltrainingen aanbood, met als doel de 5km wandeltocht tijdens de Warandeloop, wilde ze dit toch gaan proberen. En met succes! Dankzij de ervaren en deskundige wandeltrainster voelde Marion zich al snel op haar gemak in de groep en kreeg ze goede tips. Marion loopt nu wekelijks gezellig met de wandelgroep in haar dorp, zonder overprikkeld te raken.

5KM Wandeltocht voor mensen met een beperking

Mensen met een beperking bewegen minder dan mensen zonder beperking. Belemmeringen zijn vaak afhankelijk van de persoon en het type beperking. Toch zijn er een aantal aanwijsbare oorzaken die bij veel doelgroepen terugkomen: het kunnen omgaan met je beperking, het ontbreken van extra begeleiding en een goede koppeling tussen vraag en aanbod.

Samen met de Warandeloop, gemeente Tilburg en Uniek Sporten Brabant bedachten we rondom de Warandeloop een programma voor deze doelgroep, namelijk een 5km wandelafstand waar iedereen op zijn/haar eigen wijze aan kon deelnemen. Daarnaast werd deze 5km vroeg in de ochtend, voor alle reguliere afstanden, gestart zodat we deze prikkelarm konden aanbieden. Voorafgaande aan de Warandeloop werden er door regio Tilburg zes wandeltrainingen aangeboden ter voorbereiding op de 5km afstand. Er deden ruim 120 deelnemers mee aan de trainingen en daarna de Warandeloop. Na afloop werden de deelnemers ondersteund door de Sportcoach van Steunpunt Aangepast Sporten naar het vinden van structureel aanbod.