x

Toon (56): van hersenbloeding tot handboogschutter dankzij WK Handboogschieten

Aangepast sporten
In samenwerking met

WK Handboogschieten 2019

Toon komt op 30 maart 2018 thuis van een wandeling met zijn hond Max. “Ik voelde een tinteling in mijn gezicht, keek in de spiegel en zag dat mijn mond scheef hing. Ik belde 112, zette de deur open en ging op de bank zitten.” Toon heeft een hersenbloeding. Daarna begint voor hem het ‘leven 2.0’. Vanuit een diep dal kruipt hij langzaam omhoog. Toon is volledig verlamd aan zijn linkerzijde en verloor zijn spraakvermogen. Hij moet alles opnieuw leren. In het revalidatiecentrum kwam de clinic Handboogschieten voorbij. “Dat wilde ik ook weleens proberen. Niet geschoten is altijd mis”, zegt hij met een twinkeling in zijn ogen. De clinic verruimde zijn blik. “In een revalidatiecentrum was ik alleen maar bezig met revalideren en leefde ik in mijn eigen wereldje. Zonder jullie had ik dit nooit gedaan.” Toon is nu aangesloten bij een lokale vereniging. Elke week kijkt hij uit naar zijn training waar hij leert handboogschieten met een statief. Hij bezoekt wedstrijden, leert mensen kennen en wil meedoen met de volgende clubkampioenschappen.

Archery4Everyone

Mensen met een beperking bewegen minder dan mensen zonder beperking. Belemmeringen zijn vaak afhankelijk van de persoon en het type beperking. Toch zijn er een aantal aanwijsbare oorzaken die bij veel doelgroepen terugkomen: het kunnen omgaan met je beperking, het ontbreken van extra begeleiding en een goede koppeling tussen vraag en aanbod.

Samen met de Nederlandse Handboogbond, Team TOC, Thinc Ahead, Uniek Sporten Brabant en Gemeente ’s Hertogenbosch bedachten we rondom het WK Archery een programma voor deze doelgroep; Archery4Everyone. In het jaar voorafgaand aan het evenement bezochten wij- gewapend met een arsenaal aan aangepaste bogen, statieven en rubber pijlen- zorginstellingen, revalidatiecentra en speciaal onderwijs scholen door Nederland. Ruim 60 handboog clinics later hebben we meer dan 800 deelnemers met een beperking kunnen laten kennismaken met deze prachtige sport. En of de pijl nu werd geschoten met hulp van een statief, een relaeaser, met de mond of met de tenen…. de glimlach kwam overal terug. De deelnemers werden na afloop uitgenodigd voor een speciale Archery4Everyone dag tijdens het WK para Handboogschieten in ’s-Hertogenbosch, waarna enkele daarna zijn doorgestroomd naar lokale handboogverenigingen.