x

Nieuwe kansen en mogelijkheden voor Maryam (23) dankzij EK Cross

Integratie
In samenwerking met

EK Cross 2018

Maryam (23) is gevlucht uit Afghanistan en verblijft in het AZC Oisterwijk. Net aangekomen in Nederland is dit een moeilijke tijd voor haar, een tijd van onzekerheid en angst. Vanuit een AZC is het best lastig aansluiting te vinden in de Nederlandse samenleving.

In Afghanistan had Maryam nooit gesport, dus toen de uitnodiging kwam om een hardloopprogramma te volgen was dit een extra grote uitdaging die ze graag aanging. “Ik had nooit gedacht dat ik hardlopen zo leuk zou vinden. Voor mij is dit ook echt een uitlaatklep.” Na 10 weken trainen finisht ze samen met haar trotse vader en haar moeder bij de 5KM trimloop rondom het EK Cross. “Ik merk dat andere vluchtelingen het leuk vinden wat ik doe en dat ik ze kan enthousiasmeren. Daar ga ik mee door!”

Refugee Team – Sports

In 2018 zaten er in Nederland ruim 22.000 asielzoekers in opvanglocaties van het COA. Sport en bewegen helpt de gezondheid en integratie van vluchtelingen en asielzoekers sterk verbeteren. Op dit vlak valt er echter nog een wereld te winnen, blijkt uit een inventarisatie van het Kenniscentrum sport. Van alle COA-locaties wil 61% de samenwerking met sportaanbieders in de omgeving opstarten en wil 54% stimulering van deelname van bewoners aan sport- enbeweegactiviteiten verbeteren.

Met de komst van het EK Cross naar Tilburg is More2Win samen met BrabantSport, de AtletiekUnie en de organisatie van het EK een programma gestart om dit thema aan te pakken. In aanloop naar het EK Cross boden wij bewoners van het AZC in Oisterwijk de mogelijkheid om actief te gaan sporten. In samenwerking met de plaatselijke atletiekvereniging Taxandria (op 500meter van het AZC) gaven we vluchtelingen de kans om een hardloopprogramma te volgen. Dit programma duurde 10 weken met als einddoel: deelnemen aan de 5 km tijdens het EK Cross. Zo’n 50 vluchtelingen hebben op deze manier kennis gemaakt met de hardloopsport en de lokale atletiekvereniging, waarna 20 deelnemers de uitdaging zijn aangegaan om de wedstrijd te rennen. Een prachtige dag voor alle deelnemers.