x

Fabian (11) fietst veiliger naar school door het EK Veldrijden

Veiligheid
In samenwerking met

EK Veldrijden 2020

Fabian (11) zit op Jenaplanschool Antonius Abt in groep 8, een basisschool uit ’s-Hertogenbosch. Volgend jaar moet Fabian naar de middelbare school, waarbij hij nog een keuze moeten maken tussen twee scholen. Beiden middelbare scholen liggen een stuk verder van huis dan zijn huidige school. Op de basisschool kan Fabian nog wel eens door zijn ouders met de auto naar school gebracht worden. Op de middelbare school zal dit niet meer gebeuren. De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs brengt voor kinderen de meeste risico’s in het verkeer met zich mee. De piek in het aantal ongevallen onder eersteklassers bewijst dit.

Clinics en een fietscheck --> veilig op weg naar school

Fabian is met zijn klas uitgenodigd voor een programma op Autotron. ‘’Ik vond het een geweldige dag! Het gaafst was om te fietsen op het parcours waar straks ook het EK is. Verder vond ik de quiz ook heel spannend (gewonnen!) en ben ik super blij dat mijn fiets gemaakt is!’’ Fabian is nu nog beter op de hoogte van verkeersveiligheid, heeft aan zijn fietsvaardigheid kunnen werken én is in bezit van een veilig gecheckte fiets! Fabian is klaar voor de lange fietsreis naar de middelbare school!

EK Veldrijden

Fietsen naar school, het wordt voor kinderen steeds minder vanzelfsprekend. 1 op de 3 kinderen in Nederland wordt met de auto naar de basisschool gebracht, terwijl 90% binnen een straal van 1 kilometer van de basisschool woont. Kinderen hebben daardoor steeds vaker niet of nauwelijks ervaring met fietsen en vormen een kwetsbare groep als verkeersdeelnemers. In aanloop van het EK Veldrijden in ‘s-Hertogenbosch hebben we 125 Bossche kinderen uit groep 8 mee genomen in het thema fietsstimulering. Op Autotron, de locatie van het EK Veldrijden, stonden drie verschillende onderdelen op het programma.

De leerlingen hebben allereerst het officiële parcours van het EK Veldrijden ervaren. Door middel van een clinic veldrijden hebben kinderen ervaren hoe leuk het is om te fietsen en deze sport te beoefenen. Tevens is het een goede oefening voor de fietsvaardigheid. De tweede activiteit is een interactieve les met quiz dat de jongeren bewust maakt van hun (nieuwe) rol en taken in het verkeer. Nu zij naar een andere school gaan en in een andere levensfase komen, worden aan hen andere eisen gesteld wat betreft kennis, houding en gedrag in het verkeer. En terwijl de kinderen een eigen programma hadden, stonden hun fietsen in de Sjees Fiets Pitstraat. In de pitstraat werden de fietsen getoetst op 15 verschillende onderdelen. Waar mogelijk zijn de fietsen direct veiliger gemaakt. Alle kinderen kregen een certificaat mee, met eventueel nog meer aan te brengen verbeteringen van de fiets. Zo konden alle kinderen weer veilig op de fiets het verkeer in!