x

Safa’a (33): Politiek journaliste uit syrie en vrijwilliger Refugee Team

Integratie
In samenwerking met

Refugee teamlid Safa'a

Safa’a is ruim vier jaar in Nederland. De van oorsprong Palestijnse, maar in Syrië opgegroeide Safa’a, woont nu in Eindhoven met haar man en hun driejarige zoontje.

In 2018 komt ze via de gemeente Eindhoven bij het Refugee Team terecht. Met een grote glimlach op haar gezicht en de vastberadenheid om bij te dragen aan de Nederlandse samenleving gaat ze aan de slag; ze werkt als vrijwilliger bij de Eindhovense Genneper Parkenloop en de Diving Cup. Safa’a werkte in Damascus als journaliste bij een politieke krant, maar zal hier niet snel aan een dergelijke baan komen vanwege de taal en studieverschillen. Ze werkt sinds kort bij een kledingwinkel. “Ik vind het vooral leerzaam om bij de kassa te staan, zodat ik mijn Nederlands kan oefenen met klanten.” Coach Matthias Verkerk is daarom echt een steun in de rug. “Matthias heeft me enorm geholpen met het zoeken een baan, het schrijven van mijn Nederlandse CV en het proces van solliciteren. Ook nu ik werk heb, heb ik nog veel contact met hem en helpt hij me als dat nodig is.”

Refugee Team

Het grootste programma dat More2Win de laatste jaren heeft opgezet is het Refugee Team. Jaarlijk worden er zo’n 600 sportevenementen in Nederland georganiseerd, die vaak moeite hebben met het vinden van voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Tegelijkertijd vinden statushouders moeilijk een baan: 90% van hen zit 2,5 jaar nadat zij een verblijfsvergunning hebben gekregen nog werkloos thuis.

Het Refugee Team brengt deze twee uitdagingen bij elkaar. In samenwerking met een gemeente zet het Refugee Team een team op van 40 tot 60 vluchtelingen per jaar. De coaches spreken uitgebreid met de teamleden over hun situatie en ambities voordat ze aan de slag gaan bij de verschillende evenementen. Ze leren nuttige vaardigheden, komen in contact met nieuwe mensen en maken kennis met de Nederlandse werkmentaliteit.

Als tegenprestatie voor de werkzaamheden, brengen evenement-organisatoren teamleden in contact met hun zakelijke netwerk. Met een goede referentie van het evenement op zak helpen we ze de teamleden binnen dit netwerk met het vinden van passende een baan, stage of een opleidingsplek. De Refugee Team coach vervult tijdens het gehele traject de rol van vaste begeleider en blijft tot na een plaatsing betrokken als jobcoach voor zowel werkgever als werknemer.