x

Bashar (22): vrijwilliger Refugee Team en toekomstig politieagent

Integratie
In samenwerking met

Refugee teamlid Bashar

Bashar vierde zijn 18e verjaardag in Nederland terwijl hij het jaar daarvoor nog op de middelbare school in Syrië zat. Nadat hij de middelbare school heeft afgemaakt breekt de oorlog uit. Scholen gaan dicht en Bashar start nooit met zijn gedroomde opleiding tot politieagent. Maar die droom geeft hij niet op. In 2018 kwam Bashar in contact met het Refugee Team waarmee hij onder andere vrijwilligerswerk deed bij de Vestingloop. “Ik vind vrijwilligerswerk een goede manier om bezig te zijn en Nederlands te oefenen. Dankzij het Refugee Team heb ik veel nieuwe mensen leren kennen en mijn netwerk in de stad vergroot. Ook hebben ze me echt geholpen met het vinden van werk.”

Bashar is halverwege zijn entreeopleiding voor het MBO en is van plan om daarna te starten met een opleiding tot beveiliger. “Aanmelden voor een opleiding in Nederland is moeilijk. Je moet veel documenten verzamelen en formulieren invullen. Door de coaching van het Refugee Team zit ik nu in het goede traject om volgend jaar door te stromen naar de opleiding die ik wil doen. Op die manier lukt het me misschien om ooit politieagent te worden in Nederland.”

Refugee Team

Het grootste programma dat More2Win de laatste jaren heeft opgezet is het Refugee Team. Jaarlijk worden er zo’n 600 sportevenementen in Nederland georganiseerd, die vaak moeite hebben met het vinden van voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Tegelijkertijd vinden statushouders moeilijk een baan: 90% van hen zit 2,5 jaar nadat zij een verblijfsvergunning hebben gekregen nog werkloos thuis.

Het Refugee Team brengt deze twee uitdagingen bij elkaar. In samenwerking met een gemeente zet het Refugee Team een team op van 40 tot 60 vluchtelingen per jaar. De coaches spreken uitgebreid met de teamleden over hun situatie en ambities voordat ze aan de slag gaan bij de verschillende evenementen. Ze leren nuttige vaardigheden, komen in contact met nieuwe mensen en maken kennis met de Nederlandse werkmentaliteit.

Als tegenprestatie voor de werkzaamheden, brengen evenement-organisatoren teamleden in contact met hun zakelijke netwerk. Met een goede referentie van het evenement op zak helpen we ze de teamleden binnen dit netwerk met het vinden van passende een baan, stage of een opleidingsplek. De Refugee Team coach vervult tijdens het gehele traject de rol van vaste begeleider en blijft tot na een plaatsing betrokken als jobcoach voor zowel werkgever als werknemer.