x

Taha (51): Sportfanaat en vrijwilliger Refugee Team sinds 2016

Integratie
In samenwerking met

Refugee Teamlid Taha

Taha is een sportman. Hij houdt van voetbal, worstelen en sinds hij in 2016 vanuit Syrie naar Nederland vluchtte, ook van hardlopen. Taha heeft niet stilgezeten sinds zijn komst naar Nederland. Hij was een van de allereerste aanwinsten van het Refugee Team; hij hielp als vrijwilliger bij de Warandeloop in 2016, waarna nog vele evenementen volgde. “Coach Carolien heeft me veel geholpen bij het inburgeringsproces en het zoeken naar werk." Taha is dankbaar voor de baan die hij dankzij het Refugee Team vond, werkt hard om voor zijn drie kinderen te zorgen en heeft een leuk leven opgebouwd. Hij heeft nog wel een droom. "In Syrië werkte ik al bijna 20 jaar als liftmonteur. In Nederland kan dat niet zomaar. Er zijn meer regels, controles en vooral meer formulieren. Het is daarom fijn om een vertrouwd persoon in je omgeving te hebben die je hiermee kan helpen.”

Refugee Team

Het grootste programma dat More2Win de laatste jaren heeft opgezet is het Refugee Team. Jaarlijk worden er zo’n 600 sportevenementen in Nederland georganiseerd, die vaak moeite hebben met het vinden van voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Tegelijkertijd vinden statushouders moeilijk een baan: 90% van hen zit 2,5 jaar nadat zij een verblijfsvergunning hebben gekregen nog werkloos thuis.

Het Refugee Team brengt deze twee uitdagingen bij elkaar. In samenwerking met een gemeente zet het Refugee Team een team op van 40 tot 60 vluchtelingen per jaar. De coaches spreken uitgebreid met de teamleden over hun situatie en ambities voordat ze aan de slag gaan bij de verschillende evenementen. Ze leren nuttige vaardigheden, komen in contact met nieuwe mensen en maken kennis met de Nederlandse werkmentaliteit.

Als tegenprestatie voor de werkzaamheden, brengen evenement-organisatoren teamleden in contact met hun zakelijke netwerk. Met een goede referentie van het evenement op zak helpen we ze de teamleden binnen dit netwerk met het vinden van passende een baan, stage of een opleidingsplek. De Refugee Team coach vervult tijdens het gehele traject de rol van vaste begeleider en blijft tot na een plaatsing betrokken als jobcoach voor zowel werkgever als werknemer.