x

Dankzij de World Cup Swimming een zwemdiploma voor Viktoria (11)

Veiligheid
In samenwerking met

Swimming World Cup 2017-2018

Viktoria is 11 jaar maar had nog geen zwemdiploma’s. Haar van oorsprong Russische ouders kunnen zelf niet zwemmen en waren dan ook nooit met hun kinderen in het zwembad te vinden. “We zagen ook niet in, dat het hier in Nederland wel heel belangrijk is dat je kan zwemmen,” aldus de moeder van Viktoria. Viktoria was ontzettend blij dat ze via Heel Brabant Zwemt werd uitgenodigd voor haar eerste zwemles. Vorig jaar moest ze een smoesje verzinnen toen ze niet mee kon naar het disco zwemmen met haar vriendinnetjes. Inmiddels heeft ze met veel plezier haar A- diploma gehaald. Haar trotse moeder vertelt: “We zien aan haar dat ze heel veel plezier heeft in het zwemmen. En rondom water voelen we ons meer op ons gemak nu. Dit hadden we veel eerder moeten doen.”

Heel Brabant Zwemt

Jaarlijks verlaten in Nederland 10.000 – 15.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak omdat ouders geen geld hebben voor zwemles of omdat zij niet bekend zijn met de Nederlandse zwemcultuur. Dit zorgt in ons waterland voor allerlei onveilige situaties. Bovendien leidt het ook vaak tot sociale uitsluiting, wanneer kinderen zonder zwemdiploma’s bijvoorbeeld niet mee kunnen naar een zwemfeestje of op schoolkamp.

Tegelijkertijd kwam de Swimming World Cup in 2017 en 2018 naar Brabant, een 3-daags mondiaal topsportevenement. More2Win heeft, samen met BrabantSport en de gemeenten Eindhoven en ’s-Hertogenbosch, dit evenement aangegrepen om meer kinderen aan een zwemdiploma te helpen.

Dankzij Heel Brabant Zwemt werden bovenbouwleerlingen zonder zwemdiploma A uitgenodigd voor hun allereerste zwemles tijdens de Swimming World Cup. Met Pieter van de Hoogenband als badmeester en hun ouders als trotse toeschouwers, ervaarden ze voor het eerst hoe leuk het is om te zwemmen. Hun zwemniveau werd bepaald, zodat ze zich na afloop direct in kunnen schrijven voor vervolg zwemlessen bij een aanbieder in de omgeving. In veel gevallen werden deze zwemlessen vergoed door de bestaande ondersteuningsregelingen binnen de deelnemende gemeenten.