x

Lizandy (9) gaat voor meer zwemdiploma’s dankzij het OKT Zwemmen!

Veiligheid
In samenwerking met

OKT Zwemmen 2020

Lizandy is 9 jaar en is net gestart met zijn A-diploma. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit de Dominicaanse Republiek en denken dat Lizandy voldoende zwemvaardig is na het behalen van dit diploma. Dan wordt zijn basisschool uitgenodigd voor het Grootste Zwemfeestje van Nederland. Lizandy mag helaas niet deelnemen aan het Zwemfeest met alle waterspellen in het grote bad en hij ziet ook dat sommige klasgenootjes het niet zo goed af gaat. In het ondiepe bad krijgt Lizandy extra zwemles en ontdekt hij hoe leuk hij zwemmen eigenlijk vindt. Na het zwemfeestje besluiten Lizandy en zijn ouders om door te gaan met zwemlessen. Op naar zwemdiploma B en C!

Grootste Zwemfeest van Nederland!

Nederland is een waterland. Dit kan voor kinderen, zeker in de zomer, allerlei onveilige situaties opleveren. Ieder jaar verlaten in Nederland 10.000 tot 15.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Daarnaast blijkt dat steeds minder kinderen volledig zwemvaardig zijn. Als je weinig meer zwemt na het behalen van je diploma, verlies je snel een deel van je zwemvaardigheid en bouw je geen zwemconditie op.

In het kader van het 100-jarige jubileum van de gemeente Eindhoven is het in 2020 feest. In aanloop van het Olympisch Kwalificatie Toernooi Zwemmen organiseren we het Grootste Zwemfeestje van Nederland. Dankzij dit side-event leren 1.200 kinderen uit Eindhoven over het belang van zwemvaardigheid (en het behalen van zwemdiploma’s), ervaren ze hoe leuk het is om te zwemmen én maken ze kennis met de Eindhovense watersportverenigingen. Hierdoor worden alle deelnemende kinderen via een persoonlijke route begeleidt naar een volledige zwemvaardigheid. Zo komen kinderen zonder diploma mogelijk in aanmerking voor ondersteuningsregelingen van de gemeente, om zo hun zwemdiploma’s vergoed te krijgen. Kinderen mét zwemdiploma’s krijgen een aantrekkelijk aanbod om bij de samenwerkende watersportverenigingen aan te sluiten. Daarmee brengen we een bredere doelgroep in contact met de watersport en verkleinen we de kans op verdrinkingen.