x

Groene Karavaan - La Vuelta Holanda 2022

Duurzaamheid
In samenwerking met

La Vuelta Holanda 2022

De traditionele reclamekaravaan die grote wielerrondes voorafgaat, kreeg tijdens de Nederlandse etappes van La Vuelta een uniek karakter. La Vuelta Holanda organiseerde als allereerste wielerevenement ter wereld een Groene Karavaan. Deze reed op 19, 20 en 21 augustus 2022 voor het wielerpeloton uit en bestond uit alleen maar duurzame voertuigen met een duurzame boodschap.

Aanleiding

De Groene Karavaan, met energie van Essent, is een duurzaam alternatief voor de traditionele karavaan. Passend bij de ambitie om een uniek, duurzaam wielerevenement te organiseren, heeft More2Win dit bijzondere initiatief verzorgd. De 28 voertuigen in de Groene Karavaan reden geheel emissieloos (elektrisch of op waterstof) en werden gevormd door 14 partners: van sociaal ondernemers, tot overheden en grote corporates. Allemaal met hun eigen boodschap voor een duurzame en toekomstbestendige planeet.


Inhoud programma & resultaten

Drie dagen lang reden we met 28 CO2-neutrale voertuigen in totaal 10.962 groene kilometers. Daarnaast hebben we geen dieselgeneratoren gebruikt tijdens de Groene Karavaan. Samen zorgde dit voor een besparing van 9 ton CO2 ten opzichte van een normale reclamekaravaan. Naast de organisatie van de karavaan, organiseerden we bij iedere finish een duurzaamheidsplein waarop partners hun duurzame boodschap konden delen. Op dit plein stonden ook 12 oplaadpunten voor de auto’s die meereden in de Groene Karavaan, allemaal op groene stroom van Greener. In totaal bespaarden we 2.132.857 wegwerp-gadgets ten opzichte van een normale reclamekaravaan.

Samen met de USBO deden we onderzoek onder de bezoekers van La Vuelta Holanda en de duurzaamheidspleinen naar het belang van duurzaamheid. Hieruit bleek dat 66% van de Vuelta-bezoekers een CO2 neutrale karavaan belangrijk vindt voor de toekomst van wielerevenementen. Daarnaast vind 57% van de bezoekers van de duurzaamheidspleinen de Groene Karavaan een goed initiatief voor het imago van de (publieke) partners. 44% is zelfs aan het denken gezet over het belang van duurzaamheid en hun eigen gedrag.

Toekomst

De Groene Karavaan is een voorzichtige stap in de verdere verduurzaming van de wielersport. Dat de wielerwereld moet veranderen is duidelijk. We willen hiermee andere organisaties inspireren om stappen te zetten, niet alleen met een Groene Karavaan, maar een geheel CO2 neutrale wedstrijd bijvoorbeeld. Met de Groene Karavaan laten we zien dat het kan, niet in de toekomst, maar nu!


Samenwerkingen

We willen onze partners bedanken die samen met ons dit initiatief aangingen: Essent, Velor, Lightyear, Greener, UW Utrecht, Spaans Verkeersbureau, Dopper, PWC, CapGemini, gemeente Den Bosch, WholyGreens, Klimaatroute, Van Zoelen, Broekhuis, Heuvelman en WeDriveSolar.