x

Betere concentratie en resultaten voor Bo (16) dankzij het WK Handboogschieten

Veiligheid
In samenwerking met

WK Handboogschieten 2019

De vlag mag uit, want Bo (16) is geslaagd voor zijn VMBO-diploma! Bo kan zijn geluk niet op, want die examens gingen niet zonder slag of stoot. Tijdens het leren was Bo snel afgeleid en hij had moeite om zijn focus vast te houden tijdens een toets. Hij is niet de enige. Op het Helicon in ’s-Hertogenbosch, waar Bo op school zit, merken ze dat smartphones en social media ervoor zorgen dat het concentratievermogen van jongeren aantoonbaar afneemt. Samen met zijn klasgenoten volgde Bo daarom vier Stay Focused Examentrainingen voorafgaand aan zijn eindexamens . “Super tof om eens te mogen schieten met zo’n boog. Je moet je wel echt afsluiten voor de grappen van je vrienden om in de buurt van de roos te komen.”

Stay Focused examentrainingen

Samen met onze partners bedachten we in 2019 de Stay Focused examentrainingen. Hierbij gebruikten we de lessen van de handboogsport om leerlingen zich beter te laten voorbereiden op hun eindexamens. Een programma wat helemaal aansluit bij de problematiek van deze tijd, want met de opkomst van smartphones neemt het concentratievermogen van jongeren aantoonbaar af. In 2017 trokken leraren al massaal aan de bel: “Smartphones leiden tot slechtere concentratie in de klas, lagere cijfers en een verminderde taal- en leesvaardigheid bij middelbare scholieren.”

Met het WK Archery in aantocht hebben we 175 examenleerlingen onderheven aan de Stay Focused examentrainingen. Tijdens een 4-weeks programma werden de gymlessen vervangen door een programma waarbij ze te leren hoe ze zich beter kunnen concentreren door facetten van de handboogsport: jezelf beheersen, controleren, afsluiten voor de buitenwereld en pijl voor pijl schieten. Met als eindresultaat dat je van jezelf fouten mag maken en deze fouten leert accepteren om uiteindelijk je doel te behalen: slagen voor de examens. Het programma bleek een schot in de roos! 96% van de Stay Focused-deelnemers zijn geslaagd, ten opzichte van het landelijke gemiddelde van minder dan 85%. Samen met de Nederlandse Handboogbond zijn we deze trainingen na het WK verder aan het uitrollen bij meer onderwijsinstellingen.