x

Doe een zet tegen eenzaamheid - WK Dammen 2022

Eenzaamheid
In samenwerking met

WK Dammen 2022

Na een onzekere corona periode werd op 5 januari 2022 het WK Dammen in Eindhoven georganiseerd waar de titelstrijd plaatsvond tussen de Nederlander Roel Boomstra en de Rus Alexander Shvartsman. Naast dit WK werd er een side-event programma ontwikkeld door Touche Sportmarketing en More2Win om dammen in te zetten om eenzaamheid onder jongeren én ouderen tegen te gaan.

Aanleiding

Eenzaamheid was al een groot probleem, maar met name tijdens de corona crisis is het gevoel van eenzaamheid sterk toegenomen. 1 op de 3 personen uit deze generaties voelt zich namelijk wel eens eenzaam. Het programma ‘Doe een zet tegen eenzaamheid’ heeft het doel om generaties met elkaar te verbinden door ze activiteiten te laten ondernemen om eenzaamheid terug te dringen. De uitrol van het programma vond plaats in de B5 steden.


Inhoud programma

Op basis van persoonlijke interesses en voorkeuren werden jongeren en ouderen aan elkaar gekoppeld. De eerste ontmoeting tussen de koppels vond plaats op een lokale ontmoetingsplek zoals de lokale bibliotheek. Door middel van het voor iedereen bekende spel dammen leerden de koppels elkaar beter kennen. Het programma, dat in maart startte, was zo ingestoken dat de koppels vervolgens gedurende 5 weken of langer (minimaal 30 minuten per week) met elkaar in contact bleven door samen dingen te ondernemen. Dat kan zijn dat ze elke week een potje gingen dammen, maar dat mocht ook gewoon samen een kopje koffie drinken of boodschappen doen zijn. Videobellen, sporten of puzzelen viel ook onder de mogelijkheden, zolang ze maar samen contact hadden. Het was aan de koppels om dat gezamenlijk te bepalen.

Resultaten

Uiteindelijk waren er in totaal 72 aanmeldingen voor het programma dat verdeeld was over de gemeenten Eindhoven, Breda, Tilburg, Helmond en Den Bosch. Dit resulteerde in 36 koppels die samen zo’n 110 ontmoetingen hebben gehad van maar liefst 143 uur in totaal. Daarnaast gaf ongeveer 44% van de eenzame deelnemers aan dat zij zich na dit programma minder eenzaam voelden.

Ook gaf 44% van de deelnemers aan meer vertrouwen te hebben in zijn of haar sociale vaardigheden. Dit is een belangrijke factor in het bestrijden van eenzaamheid onder deze doelgroep. Iets minder dan de helft van de deelnemers gaf aan nog vaker te willen afspreken met hun maatje, zo blijft de impact van het programma nog een tijdje voortvloeien.


Het volledige impactrapportage is hier te lezen.