x

WK Dammen verbindt generaties in strijd tegen eenzaamheid

17 december 2020

De High Tech Campus Eindhoven is vanaf 28 januari 2021 het decor van de wereldtitelstrijd dammen. Regerend wereldkampioen Alexander Georgiev neemt het in een tweekamp op tegen Roel Boomstra. Samen met deze titelstrijd maakt de organisatie zich hard voor de strijd tegen eenzaamheid.

Eenzaamheid in Nederland

Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders voelt zich eenzaam, van jong tot oud. En 1 op de 10 ouderen (dat zijn meer dan 500.000 ouderen) voelt zich zelfs sterk eenzaam. En vaak gaat eenzaamheid ook gepaard met verslechterende gezondheid; verhoogde bloeddruk, stressniveau en depressie. Gedurende deze periode hebben we in Nederland meer afstand van elkaar, en dat betekent helaas ook nog minder sociaal contact. Maar dat hoeft niet zo te zijn! Nu bijna iedereen thuis zit, is dit hét moment om op een andere manier met elkaar in contact te komen. Simultaan met de titelstrijd dammen vindt daarom in de provincie Brabant een maatschappelijk programma plaats tegen eenzaamheid.

dammen, school, jong, oud, Wereldkampioenschap

Dammen verbindt jong en oud

Dammaatjes als programma om eenzaamheid terug te dringen

Met het programma ‘Dammaatjes’ worden ouderen online gekoppeld aan een jonger dammaatje met behulp van de damapplicatie van de KNDB. Dit is niet alleen gezellig maar ook leerzaam. Daarnaast maken bovenbouwklassen in aanloop van het WK kennis met de damsport en prikkelen hun bèta- talent. Op deze manier laten we Brabanders kennis maken met dammen én verbinden we generaties via deze geschikte sport. Dit programma is een initiatief van BrabantSport en More2Win en wordt gesteund door de B-5 gemeenten: Breda, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Den Bosch.

Wereldtitelstrijd in 2016, ook in Nederland