x

Werkbezoek Tim aan Tokyo... | 237 days to go!

29 november 2019

Vorige week was Tim in Tokyo ter voorbereiding op de Olympische- en Paralympische Spelen 2020. Fascinerend land, met ook deze keer weer een week vol bijzondere momenten.

De vraag die bij deze bezoeken altijd centraal staat: hoe kan Nederland een bijdrage leveren aan de legacy van de aankomende Spelen in Japan?

Japanse delegatie

Voor Nederland is het namelijk een uitgesproken zaak dat we bij ’s werelds grootste sportevenement niet enkel medailles komen ophalen, maar ook iets komen brengen. In opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht More2Win in 2018, samen met Copper8, waar de kansen liggen om vanuit Nederland iets te doen. Drie thema’s sprongen er uit;

  • De integratie van mensen met een beperking
  • Sport inzetten voor de wederopbouw van het Tsunami gebied
  • Het stimuleren van een meer duurzame Spelen.

De afgelopen week hebben we op alle drie de thema’s grote stappen kunnen zetten. De Cruyff Foundation heeft de ambitie uitgesproken om in aanvang van de Paralympische Spelen een Special Cruyff Court te openen, aangepast aan de lokale behoefte van kinderen met een beperking. Samen hebben we een geschikte locatie geselecteerd en een samenwerking met een deelgemeente in Tokyo gesloten. De bouwtekeningen worden -as we speak - gemaakt en begin 2020 gaat de schop in de grond voor de bouw van een eerste Special Cruyff Court in Japan!

En daar bleef het niet bij. In al ons enthousiasme zijn vorige week ook direct de mogelijkheden verkend voor de bouw van een tweede Cruyff Court in het getroffen Tsunami gebied, ten noorden van Tokyo. Wordt snel vervolgd!

Geweldig ook om te zien dat vele Nederlandse organisaties al bezig zijn om rondom Tokyo2020 een bijdrage te leveren aan de legacy. In samenwerking met de ambassade, minsterie van Buitenlandse zaken en NOC*NSF gaan we de komende tijd bekijken hoe we deze verhalen ook een mooie plek kunnen geven in het TeamNL Tokyo Center. Tijdens maar ook juist voorafgaand aan de Spelen.

En hoewel de situatie in Tokyo op geen enkele manier te vergelijken is met ons werk in Rio de Janeiro blijft de spirit hetzelfde: ook bij dit evenement zorgt More2Win voor meer winnaars. Voorafgaand, tijdens maar zeker ook wanneer de Olympische vlam straks weer is gedoofd.