x

Weg met die vakantiedagen!

TEAM

Iedereen kent het. Je start je nieuwe baan en vlak daarvoor ontvang je je arbeidscontract. Met je hoofd in de wolken duikel je ineens in het saaiste document mogelijk. Met juridische artikelen en bepalingen wat je allemaal moet en niet mag. Wij vinden dat dat anders kan.

More2Win is een sociale onderneming. Impact before finance is vastgelegd in onze missie en onze statuten. Dat is in principe gericht op wat we doen in onze programma’s en projecten en welke keuzes we daarin maken. Minstens zo belangrijk is de manier waarop dit alles tot stand komt. Hoe sociaal zijn we als werkgever? En kunnen we ook daarin een voorbeeld zijn in de markt? Een zoektocht in onze arbeidscontracten leverde 1 mager zinnetje op wat ons aanstond. Tussen alle wettelijke verplichtingen en contractuele afspraken in juridische taal stond artikel 13.1: “Gezamenlijk zijn we verantwoordelijk voor het werkgeluk van de werknemer”. Dat was het. Maar, wat je met elkaar afspreekt en vastlegt zet toch de toon en vormt de belangrijkste basis voor hoe je met elkaar omgaat?

‘Weg met dat arbeidscontract!’

Mensen werken bij More2Win om impact te maken en plezier te hebben. In plaats van vastleggen wat je allemaal moet en niet mag, spreken we vanaf nu met elkaar af wat we samen willen doen (onze drijfveren) en hoe we dat gaan bereiken (onze cultuur). Een basis van samenwerken en vertrouwen.

Te weinig vakantie!

Waar vertrouwen en loyaliteit de basis is, zijn controles overbodig. We hebben dan ook de systemen om bij te houden hoeveel iemand werkt of hoeveel vakantiedagen iemand gebruikt afgeschaft. Sterker nog, we zagen dat mensen te weinig vakantie opnamen, terwijl wij overtuigd zijn dat genoeg vakantie je helpt, oplaadt en motiveert om daarna weer te leveren. Uit diverse pilots door bedrijven met onbeperkt vakantiedagen, komt naar voren dat mensen juist minder vrij nemen. Dus hebben we gezegd dat we er op toezien dat je minimaal 5 weken vakantie opneemt, maar je verder vrij bent om meer vakantie op te nemen. Aanvragen hoeft niet meer, dat is ieders eigen inschatting en verantwoordelijkheid.

Ook waar en wanneer je werkt laten we vrij. We hebben ons kantoor in Eindhoven, waar iedereen altijd welkom is en we hebben een werkplek in Den Bosch, waar veel collega’s wonen. Daarmee faciliteren we de onderlinge ontmoetingen die we belangrijk vinden. Maar als iemand een paar dagen vanuit een vakantiehuisje, de Zwitserse bergen of waar dan ook wil werken, is dat ook goed.

Communicatie

Met deze vrijheden komen ook meer verantwoordelijkheden. Daar hebben we in het team goed over gesproken. Wil dit werken moet je extreem zorgvuldig zijn in je verwachtingen en onderlinge afstemming. Iedereen maakt zijn eigen keuzes, maar is zelf verantwoordelijk dat iedereen op de hoogte is en projecten niet in gevaar komen.

Samen met het team

De ideeën komen uit diverse brainstorms met het team. Wat daar ook naar voren kwam waren heel duidelijke behoeftes aan bepaalde structuren en zekerheden. Geen vrijheid blijheid, niet iedereen voelt zich even prettig bij zoveel vrijheden. Daarom hebben we ook afgesproken dit over een periode van 4 maanden uit te proberen en te evalueren hoe dit bevalt en wat we kunnen verbeteren.

Credits:

📄 Input ➡️ Team M2W

📄 Uitwerking ➡️ @Peggy Roelofsen

🧑‍🎨 Design ➡️ @Dirk Kremers