x

Studietrip naar de Sport Positive Summit in Londen

1 november 2022

We zijn het stadium gepasseerd dat we moeten uitleggen dat klimaatverandering één van de grootste uitdagingen van onze tijd is. De huidige energiecrisis maakt pijnlijk duidelijk hoe nijpend de situatie nu al is. Ook de sport ontspringt deze dans niet, de effecten raken ook vaker de sport zelf. De sport is hierin misschien een relatief kleine speler, maar wél met een invloedrijke stem. En daarmee kan sport juist onderdeel van de oplossing zijn. Met tweederde van de wereldbevolking als fan van een club of atleet beschikt het over een perfect podium om positieve impact te maken en klimaatverandering tegen te gaan.

Een gezamenlijke race tegen klimaatverandering

We kunnen hierin veel van elkaar leren. Het loont om samen op te trekken. In de competitieve wereld van sport is dit een race die we samen moeten zien te winnen. Precies dit is de aanleiding voor deze studiereis geweest. Samen beter worden. Deze studiereis organiseerden we met Teamplayers Concepts, waarin we van 2 t/m 6 oktober met de trein naar hartje Londen afreisden. Met een groep van maar liefst 31 Nederlanders vanuit verschillende organisaties (overheden, sportbonden, commerciële partijen en diverse andere sportorganisaties) bezochten we ‘s werelds grootste conferentie op het gebied van sport en duurzaamheid: de Sport Positive Summit 2022.

Programma

Na een gezamenlijke aankomst en welkomstdiner op de zondagavond, bezochten we op maandag twee toonaangevende sportorganisaties die zich dagelijks bezighouden met - en vooroplopen in - (sport en) duurzaamheid; World Sailing en Tottenham Hotspur. ‘s Avonds werden we verwelkomd bij de Embassy of the Kingdom of the Netherlands. Een indrukwekkende avond en bovendien interessant om internationale relaties rondom het duurzaamheidsthema verder te verkennen. De dagen daarna stond de Sport Positive Summit centraal. Hier vergaarden we de nieuwste, wereldwijde kennis over sport en duurzaamheid. Er volgden veel inspirerende voorbeelden die mee kunnen worden genomen naar de eigen organisatie. Van must do, naar can do!

Learnings

Het is niet meer de vraag of, maar hoe we sport en duurzaamheid samenbrengen. Niet alleen om de footprint van sport terug te brengen, maar ook een ‘force for good’ te zijn in de strijd tegen klimaatverandering. En dit - zo bleek ook tijdens de summit - is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Verduurzamen lijkt vooralsnog vooral geld te kosten en een nieuwe verdienmodel hierin is nog niet gevonden. Desalniettemin hebben we vele mooie voorbeelden mogen zien van de NBA, Real Betis Balompie, World Sailing, Formula E, Forest Green Rovers, One Tree Planted, Johan Cruyff Arena, McLaren Racing, Wimbledon, Athletes of the World, Liverpool FC, Bluewater, World Rugby, SailGP, Just Eat Takeaway.com, adidas, Xylem en nog vele anderen. Voorbeelden die nog volop in beweging zijn, maar laten zien dat het kan én werkt!

Een belangrijke learning was ook om niet de perfecte oplossing na te jagen. Onmogelijk. Wij zullen ons hele werkende leven hiermee bezig zijn. En de generaties na ons ook. Dat betekent denken in lange termijn, maar wel nu actie ondernemen. “Instead of waiting for perfection, run with what you’ve got and fix it on the way”. Want we hebben quick wins nodig. Geloofwaardigheid is hierin cruciaal en dat begint met het vertellen van een eerlijk verhaal. Dus ook als je er nog niet bent.

Impact

Het mag duidelijk zijn dat deze trip veel indruk en positieve impact op ons heeft gemaakt. En niet alleen op ons, ook de Nederlandse delegatie die we met ons mee hebben genomen. Zo geven deelnemers aan deze reis aan dat ze onder andere waardevolle contacten en nieuwe kennis hebben opgedaan, ze beter weten wat ze zelf kunnen doen om sport en duurzaamheid met elkaar te verbinden, en bovendien: collega’s en andere stakeholders gaan stimuleren om duurzamere keuzes te maken!

Ben jij naar aanleiding van dit nieuwsbericht ook aan het denken gezet? Klaar om mee te doen aan deze gezamenlijke race? Fasten your seatbelt and enjoy this ride! Neem contact met ons op via info@more2win.com