x

Startschot voor het 'Grootste Zwemfeestje van Nederland'!

4 maart 2020

Honderd gespannen en opgewonden kinderen liepen dinsdag 3 maart het Pieter van den Hoogenband Stadion in. Ze kwamen speciaal voor het Grootste Zwemfeestje van Nederland, een initiatief van gemeente Eindhoven, BrabantSport en de KNZB, met More2Win als uitvoerende partij. “Hebben jullie er een beetje zin in?” “Jaaaaaa!!” gilden de kinderen door het officiële wedstrijdbad. Toen het startschot klonk, namen honderd kinderen letterlijk en figuurlijk een duik in het diepe. Of beter gezegd; een massaal bommetje.

Heel Brabant Zwemt

Jaarlijks verlaten in Nederland 10.000 – 15.000 kinderen de basisschool zonder zwemdiploma. Vaak omdat ouders geen geld hebben voor zwemles of omdat zij niet bekend zijn met de Nederlandse zwemcultuur. Dit zorgt in ons waterland voor allerlei onveilige situaties. Bovendien leidt het ook vaak tot sociale uitsluiting, wanneer kinderen zonder zwemdiploma’s bijvoorbeeld niet mee kunnen naar een zwemfeestje of op schoolkamp.

Het grootste zwemfeestje is onderdeel van Heel Brabant Zwemt. Al vier jaar organiseren we rondom zwemevenementen in Eindhoven verschillende activiteiten voor bovenbouwleerlingen met één doel: meer kinderen zwemvaardig maken. In het kader van het 100-jarig bestaan van Eindhoven is deze editie in 2020 het grootste programma van de afgelopen vier jaar.

Michel Reinders (BrabantSport) legt het belang van zwemveiligheid uit; “We proberen de eerste drempels weg te halen zodat kinderen en hun ouders denken; zwemmen is leuk en belangrijk voor de veiligheid van mijn kind. We gaan toch gewoon op zwemles.” Ook Marcel Wouda (KNZB) benadrukt dit; “We zouden heel graag meer kinderen in het water zien. Dit zwemfeestje gaat er vooral over dat kinderen met heel veel plezier zwemmen, en dat ze veilig zwemmen. Daar hopen wij vanuit de KNZB een steentje aan bij te kunnen dragen.”

Er zijn verschillende onderdelen voor zowel kinderen zonder zwemdiploma als met zwemdiploma's. Kinderen zonder zwemdiploma krijgen een eerste zwemles en worden vanuit daar doorbegeleid naar een aanbieder voor zwemlessen. Voor kinderen met een zwemdiploma is er naast een waterspelencircuit ook een kennismaking met watersportverenigingen zoals PSV Waterpolo, Aegir en de Reddingsbrigade. Door aan te sluiten bij een vereniging blijven kinderen na het behalen van hun zwemdiploma ook lekker zwemmen.

Olympisch Kwalificatie Toernooi zwemmen 2020

Sinds jaar en dag worden er in Eindhoven internationaal aansprekende topwedstrijden georganiseerd. Van donderdag 9 tot en met zondag 12 april vindt het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) plaats in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion. Dit is de laatste kans voor de zwemtop om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio. Met dit programma laten gemeente Eindhoven, BrabantSport en de KNZB zien dat het OKT veel meer is dan enkel die paar dagen topsport.

Het Grootste Zwemfeest van Nederland duurt twee weken. Dan zijn er 1.200 kinderen met een grote lach op hun gezicht het water in gesprongen. Hopelijk springen ze er heel erg snel nóg een keer in!

Benieuwd naar nog meer verhalen? Check hieronder de nieuwsitems over het Grootste Zwemfeest van Nederland.