x

Resultaten Groene Karavaan: een steen in de vijver!

1 november 2022

Tijdens La Vuelta Holanda in augustus 2022 organiseerden we ’s werelds eerste Groene Karavaan. Een duurzaam alternatief voor de traditionele reclamekaravaan tijdens de wielerronde van Spanje. Samen met 14 partners reden we drie dagen lang met klimaat neutrale voertuigen mee. We blikken terug op een succesvolle eerste Groene Karavaan!

De Groene Karavaan - La Vuelta Holanda

De traditionele reclamekaravaan die aan grote wielerrondes voorafgaat, kreeg deze zomer tijdens de Nederlandse etappes van La Vuelta een uniek karakter. De Groene Karavaan, met energie van Essent, is een duurzaam alternatief voor de traditionele karavaan. Passend bij de ambitie om een uniek, duurzaam wielerevenement te organiseren, heeft More2Win dit bijzondere initiatief verzorgd.

De 28 voertuigen in de Groene Karavaan reden geheel emissieloos (elektrisch of op waterstof) en is gevormd door 14 partners: van sociaal ondernemers, tot overheden en grote corporates. Allemaal met hún eigen boodschap voor een duurzame en toekomstbestendige planeet.

9 ton CO2 bespaard

Drie dagen lang reden we met 28 CO2-neutrale voertuigen in totaal 10.962 groene kilometers. Daarnaast hebben we geen dieselgeneratoren gebruikt tijdens de Groene Karavaan. Samen zorgde dit voor een besparing van 9 ton CO2 ten opzichte van een normale reclamekaravaan. Dit staat gelijk aan 63 keer vliegen van Amsterdam naar Parijs of het verbranden van 2.871 liter diesel.

Drie duurzaamheidspleinen

Naast de organisatie van de karavaan, organiseerden we bij iedere finish een duurzaamheidsplein waarop partners hun duurzame boodschap konden delen. Op dit plein stonden ook 12 oplaadpunten voor de auto’s die meereden in de Groene Karavaan, allemaal op groene stroom van Greener. In totaal bespaarden we 2.132.857 wegwerp-gadgets ten opzichte van een normale reclamekaravaan. Dit staat gelijk aan ongeveer vier keer de hoogte van de Domtoren.

Klik op onderstaande facts and figures voor meer resultaten.

Het belang van duurzaamheid

Samen met de USBO deden we onderzoek onder de bezoekers van La Vuelta Holanda en de duurzaamheidspleinen naar het belang van duurzaamheid. Hieruit bleek dat 66% van de Vuelta-bezoekers een CO2 neutrale karavaan belangrijk vindt voor de toekomst van wielerevenementen. Daarnaast vind 57% van de bezoekers van de duurzaamheidspleinen de Groene Karavaan een goed initiatief voor het imago van de (publieke) partners. 44% is zelfs aan het denken gezet over het belang van duurzaamheid en hun eigen gedrag.

En nu verder!

De Groene Karavaan is een voorzichtige stap in de verdere verduurzaming van de wielersport. Dat de wielerwereld moet veranderen is duidelijk. We willen hiermee andere organisaties inspireren om stappen te zetten, niet alleen met een Groene Karavaan, maar een geheel CO2 neutrale wedstrijd bijvoorbeeld. Met de Groene Karavaan laten we zien dat het kan, niet in de toekomst, maar nu!

We willen onze partners bedanken die samen met ons dit initiatief aangingen: Essent, Velor, Lightyear, Greener, UW Utrecht, Spaans Verkeersbureau, Dopper, PWC, CapGemini, gemeente Den Bosch, WholyGreens, Klimaatroute, Van Zoelen, Broekhuis, Heuvelman en WeDriveSolar.