x

GESLAAGD KICK-OFF EVENT: VERDUURZAMEN VAN HET BETAALD VOETBAL

10 februari 2023

Op donderdag 9 februari 2023 vond een kick-off sessie over duurzaamheid plaats voor alle directeuren en andere vertegenwoordigers van de 34 clubs, op initiatief van de Eredivisie CV, Keuken Kampioen Divisie en de KNVB. More2Win en Copper8 begeleiden het Nederlands betaald voetbal in dit ambitieuze verduurzamingsproject. Dat het verduurzamen van betaald voetbal organisatie zowel noodzaak als een kans is, kwam tijdens deze sessie naar voren.

Samen met o.a. Rik van Kraaij (RVO - Routekaart verduurzaming sportsector) en Ron Francis (KNVB) schetsten we de context van het betaald voetbal en duurzaamheid. Van het móeten (welke wet- en regelgeving komt op ons af), tot de kansen en de goede voorbeelden van oa FC Twente, Heerenveen, Vitesse, Telstar en FC Dordrecht die voorbij kwamen.

Positief verrast door de vrijwel complete opkomst en tegelijk bewust van het feit dat er 'veel' op de clubs afkomt. En daarom ook veel vertrouwen in de collectieve aanpak en motivatie bij onze partners om hier echt stappen in te zetten.

Verplichtingen én kansen

Onder leiding van dagvoorzitter Tom van ’t Hek werden meerdere interessante onderwerpen besproken, zoals de wet- en regelgeving en de collectieve aanpak. Vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaf Rik van Kraaij (Adviseur duurzame gebouwde omgeving bij RVO) een presentatie over de belangrijkste wet- en regelgeving voor de sportsector. Ron Francis (Financieel directeur KNVB) sprak namens de CED, ECV en KNVB over de regelgeving vanuit UEFA, de vereisten voor verslaggeving en kansen voor het betaald voetbal. Michiel van Rijn van Alkemade (More2Win) sloot de middag af met een toelichting op de collectieve aanpak vanuit de drie entiteiten in Zeist en de plannen voor dit seizoen voor alle clubs.

Conclusie: De verwachtingen van zowel supporters, sponsoren en andere stakeholders zoals de overheid nemen toe, maar het biedt ook veel kansen voor besparingen en nieuwe partnerships. Het is een groots thema, waar álle organisaties op een eigen manier mee aan de slag moeten. Veel verschillende wetten, regels en innovaties volgen elkaar in rap tempo op, waardoor kennisdeling een must is.

Goede voorbeelden

In zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie zijn er al meerdere clubs die stappen zetten naar verduurzaming van de bedrijfsvoering. FC Dordrecht zal bijvoorbeeld aan het eind van dit seizoen een klimaatneutrale wedstrijd spelen, de ArenA heeft een grote energie en water- opslag, SC Heerenveen heeft met 11 partners een speciale stichting opgericht om de meest circulaire regio te zijn en steeds meer clubs maken gebruik van zonnepanelen, LED verlichting, elektrische auto's en bussen en statiegeldbekers.


Footprintmodel en 0-meting

Afgelopen week ontvingen alle clubs informatie over het footprintmodel, wat speciaal ontwikkeld is voor de betaald voetbal clubs. Dit model combineert het footprintmodel voor topsportevenementen en de reguliere bedrijfsvoering en vraagt data uit op de thema's mobiliteit, energie, materialen, afval, water, eten & drinken en IT. De komende maanden staat in het teken van het invullen van een 0-meting, om vanuit deze inzichten gerichte vervolgstappen te zetten voor verduurzaming.