x

Game Of Your Life: krachtige koppeling tussen voetbal en mentale gezondheid bij meiden

2 november 2023

Het Philips Stadion in Eindhoven was 3 juni jongstleden het decor van de UEFA Women’s Champions League Final (UWCLF). Met een fantastische wedstrijd en mooie voetbalsfeer was het een geslaagde finale. Via het programma Game Of Your Life hebben we echter laten zien dat het evenement verder ging dan 90 minuten voetbal. De sport en het evenement boden een prachtig podium voor de start van dit sociaal maatschappelijk programma. We hebben de UWCLF ’23 aangegrepen om een krachtige koppeling te maken tussen voetbal en de mentale gezondheid van meisjes en jongvolwassen vrouwen.

In aanloop naar de finale hebben de eerste Eindhovense meiden het programma succesvol doorlopen. Game Of Your Life heeft als doel om de mentale gezondheid van jonge meiden (13-18 jaar) te verbeteren vanuit de kracht van voetbal (sport). Dat is hard nodig: maar liefst 43% van de meisjes op middelbare scholen in Nederland kampt met emotionele problemen en zelf één op de drie tieners heeft een angststoornis. Vooral meisjes zijn hier gevoelig voor en door de coronapandemie zijn deze cijfers verslechterd. Ook na afloop van de Champions League-finale heeft het Game Of Your Life bestaansrecht. De finale betekende een eerste steen in de vijver van een programma dat stuurt op langdurige impact.

In januari 2024 start naast Eindhoven ook in ’s-Hertogenbosch een nieuw seizoen Game Of Your Life. Game Of Your Life is ingedeeld in 3 methodische fasen; ‘Play, Create & Celebrate’. In drie fasen en elf modules ontdekken deelnemers wie ze zijn, waar ze voor(op)staan en wat ervoor nodig is om richting te geven aan een positieve toekomst. Gedurende het programma is er wekelijks een bijeenkomst in een sportzaal en na elke fase een aanvullende onvergetelijke activiteit, zoals een avond op de KNVB campus in Zeist. De wekelijkse bijeenkomst betreft een gezamenlijk bijeenkomen met eten en drinken, gevolgd door een stuk theorie op basis van de modules en onderwerpen van die week. Een sessie wordt altijd afgesloten met een sportactiviteit.

Dit nieuwe seizoen wordt er wederom samengewerkt met organisaties die jarenlange ervaring hebben op dit thema. Zoals Favela Street, opgericht door Rocky Hehakaija als voormalig voetbalster. Favela Street creëert een nieuwe generatie rolmodellen met de kracht van (straat)voetbal in wijken over de hele wereld. Deze nieuwe generatie rolmodellen veranderen op eigen kracht hun wijken in een positieve en veiligere plek. Hierin hebben ze een sterke focus op de mentale gezondheid van meisjes en jongvolwassen vrouwen en een bewezen effectieve interventie.

Daarnaast werken we samen met ervaren jeugdwerkorganisaties, Dynamo Jeugdwerk uit Eindhoven en PowerUp073 in ‘s-Hertogenbosch. De jeugdwerkers worden vanaf donderdag 2 november door Rocky Hehakaija opgeleid om de wekelijkse activiteiten volgens de Game Of Your Life-methodiek te begeleiden en zijn een belangrijke spil in het web. Zij leggen contact met meiden in hun eigen leefomgeving en begrijpen en spreken de taal van de jongeren. Dit is van cruciaal belang voor het succes van het programma. De eerste opleidingsdag vindt plaats in stadion De Vliert, dat met FC Den Bosch Foundation een andere belangrijke partner is voor het Bossche programma.

Het nieuwe seizoen Game Of Your Life is mede mogelijk gemaakt door BrabantSport Fonds en Nationaal Fonds voor de Sport.