x

Game Of Your Life creëert gelijk speelveld voor jonge meiden

“Als mijn leven op aarde is afgelopen, wil ik zoveel mogelijk mensen hebben geïnspireerd.”

Elke dinsdagavond verzamelen ruim 25 meiden tussen de 13 en 18 jaar zich in de gymzaal aan de Don Boscostraat in Eindhoven voor een nieuwe sessie van Game Of Your Life. Dit maatschappelijke project creëert een gelijk speelveld voor alle jonge meiden, ongeacht hun afkomst, financiële positie of thuissituatie. De sessie van vanavond is extra bijzonder, want oud-Women’s NBA basketbalster Chatilla van Grinsven is aanwezig in haar geboortestad om de groep te inspireren.

In 24-wekelijkse bijeenkomsten verdeeld over zes maanden komen de meiden samen om aan hun mentale gezondheid, weerbaarheid en zelfbeeld te werken. Het Game Of Your Life-programma biedt gastsprekers, workshops, sportlessen en uitstapjes, zodat deelneemsters aan deze doelstellingen kunnen werken. Wegens het succes van het programma is begin 2024 een tweede traject in Eindhoven gestart en is het project ook uitgebreid naar Den Bosch. De wekelijkse sessies starten altijd met een diner, gevolgd door een theoriegedeelte en eindigen met sport en bewegen. Deze week vult Chatilla van Grinsven het avondprogramma in met een openhartige presentatie en een basketbalclinic.

Een openhartig verhaal
Zodra Chatilla voor de groep staat is het muisstil in de zaal. De ex-basketbalster neemt de meiden mee in een openhartig verhaal over haar jeugd, de sterke band met haar inmiddels overleden vader en haar weg naar de top. “Ik probeer mijn gevoel te tonen en eerlijk te zijn tegen de meiden. Zonder die twee dingen kun je geen connectie met hen maken. Ik kan alleen van de meiden verwachten dat ze zich durven openstellen wanneer ik dat ook doe”, legt Chatilla uit. Ze vervolgt: “Ik zie mijn jongere zelf terug in deze meiden. Net zoals een groot deel van de groep heb ik ook een andere etnische achtergrond en dat was niet altijd makkelijk. Iedereen krijgt weleens te maken met pesten, het niet lekker in je vel zitten of het gevoel dat je niet meetelt. Game Of Your Life leert de deelneemsters over respect, teamwork, eigenwaarde en normen en waarden. Als de meiden deze eigenschappen tonen is the sky the limit.”

Impact
Naast Chatilla zijn ook drie begeleidsters van Dynamo Jeugdwerk aanwezig. Elke week leiden zij de sessies in goede banen, verzorgen ze het theoriegedeelte en sporten ze samen met de groep. Jeugdwerker Laila El Malki: “Ik was vroeger een beetje een stil en onzeker meisjes. Dat ik nu met mijn collega’s de meiden verder kan helpen doet me goed.” De meiden zijn sinds begin 2024 bezig met het Game Of Your Life-project. Deelneemsters Sharileen, Safa en Elise delen hun ervaringen. “Ik doe mee aan Game Of Your Life om te werken aan mijn zelfvertrouwen en meer vrienden te maken.” Die laatste doelstelling is al behaald. Ze kijkt lachend naar Sharileen en Safa die ze voorafgaand aan Game Of Your Life nog niet kende. Sharileen blikt terug op de avond: “De presentatie van Chatilla heeft echt impact op mij gehad, omdat ik nu meer vertrouwen heb in mijn eigen kwaliteiten.” Safa sluit zich aan bij de woorden van haar vriendin: “Ik geloofde niet dat ik bepaalde dingen zou kunnen bereiken, maar de woorden van Chatilla hebben mij gemotiveerd.”

Een nalatenschap
Na een bewogen basketbalclinic en een afsluitend partijtje gaat Chatilla bezweet, maar voldaan op een bankje in de gymzaal zitten. “Het was altijd mijn persoonlijke doel om de basketbaltop te halen. Maar in mijn ogen is het ultieme levensdoel een nalatenschap te creëren voor de volgende generatie. Als mijn leven op aarde is afgelopen, wil ik zoveel mogelijk mensen hebben geïnspireerd, net zoals mijn idool Michael Jordan dat voor mij heeft gedaan. Ik streef ook naar zo’n legacy, maar dan op mijn eigen manier. Vroeger wilde ik net zoals Michael Jordan zijn, later leerde ik dat het grootste geluk is om de beste versie van jezelf te worden. Ik hoop dat ik dat de meiden kan meegeven, want iedereen heeft unieke talenten en kwaliteiten om door te geven aan anderen.”

Het project Game Of Your Life is een samenwerkingsverband tussen More2Win, Het BrabantSport Fonds, Favela Street, Gemeente 's-Hertogenbosch, PowerUp073, FC Den Bosch Foundation, Gemeente Eindhoven, Dynamo Jeugdwerk en Nationaal Fonds voor de Sport.