x

Fiets veilig en fiets vaardig! EK Veldrijden 2020

8 november 2020

Fietsen naar school, het wordt voor kinderen steeds minder vanzelfsprekend. 1 op de 3 kinderen in Nederland wordt met de auto naar de basisschool gebracht, terwijl 90% binnen een straal van 1 kilometer van de basisschool woont. Kinderen hebben daardoor steeds vaker niet of nauwelijks ervaring met fietsen en vormen een kwetsbare groep als verkeersdeelnemers. In aanloop van het EK Veldrijden in ‘s-Hertogenbosch hebben we 125 Bossche kinderen uit groep 8 meegenomen in het thema fietsstimulering. Op Autotron, het officiële parcours van het EK Veldrijden, stonden drie verschillende onderdelen op het programma.

De leerlingen hebben het officiële parcours van het EK Veldrijden ervaren. Onder leiding van Team Jumbo-Visma renner en Brabantsport ambassadeur Mike Teunissen hebben de kinderen met een clinic veldrijden ervaren hoe leuk het is om te fietsen en deze sport te beoefenen! Tegelijkertijd was dit een goede oefening voor de fietsvaardigheid.

De tweede activiteit stond in het teken van fietsveiligheid. Via een interactieve les met quiz zijn de jongeren bewust gemaakt van hun (nieuwe) rol en taken in het verkeer. Nu zij volgend jaar naar een andere school gaan en in een andere levensfase komen, worden aan hen andere eisen gesteld wat betreft kennis, houding en gedrag in het verkeer.

En terwijl de kinderen een eigen programma hadden, stonden hun fietsen in de Sjees Fiets Pitstraat. In de pitstraat werden de fietsen getoetst op 15 verschillende onderdelen. Waar mogelijk zijn de fietsen direct veiliger gemaakt. Alle kinderen kregen een certificaat mee, met eventueel nog meer aan te brengen verbeteringen van de fiets. Zo konden alle kinderen weer veilig op de fiets het verkeer in en zijn ze klaar voor hun reis naar de middelbare school! Fabian (11) was het hier mee eens: ‘’Ik vond het een geweldige dag! Het gaafst was om te fietsen op het parcours waar straks ook het EK is. Verder vond ik de quiz ook heel spannend (gewonnen!) en ben ik super blij dat mijn fiets gemaakt is!’’