x

De maatschappelijke waarde van Sport

De stadions zijn leeg, maar ‘de sport’ stond deze week meer in de spotlights dan ooit.

1600 artsen en andere medische experts riepen dinsdag Nederlanders op om meer werk te maken van een gezonde leefstijl. Want fit zijn verkleint de kans op ernstige symptomen bij een ziekte en vergroot de kans op een spoedig herstel. Een dag later sloot sportkoepel NOC*NSF zich aan bij de ambitie Gezonde Generatie. Doel: de Nederlandse jeugd de gezondste ter wereld in 2040. En tot slot brachten 11 sportbonden onder aanvoering van Joop Alberda en Erik Scherder dit weekend een statement naar buiten om Bewegen tot het Nieuwe Normaal te maken.

Als sociaal ondernemer in de sport word ik hier blij van. Net zoals mijn gehele sportbubbel op social media, waar de plannen met veel applaus worden onthaald. Maar daar zit hem ook het gevaar. Want om een structurele gedragsverandering bij alle Nederlanders te realiseren, moeten we echt anders naar de impact van sport gaan kijken.

Een sportevenement zorgt niet automatisch tot meer leden bij sportverenigingen. Een clinic op een school zorgt niet automatisch tot structureel meer beweging bij kinderen. En een gezondere sportkantine zorgt niet automatisch tot een gezondere levensstijl onder pubers.

Voor mij komt het nu neer op drie zaken:

1) Sport moet zich buiten de sport plaatsen. Juist nu moeten we de kans grijpen om de verbinding met andere domeinen te leggen, om die kracht van sport optimaal te benutten (denk aan zorg, onderwijs of cultuur). De sportsector hoeven we niet meer te overtuigen, het gaat om die grote groep daar buiten.

2) De ‘attributie’ van sport glashelder maken. Alleen als we in staat zijn om die toegevoegde waarde van sport echt zichtbaar te maken (meten!) en in keiharde euro’s uit te drukken krijgen we een bredere beweging op gang.

3) Creativiteit. We zullen nieuwe manieren moeten bedenken om andere doelgroepen te betrekken bij sport. Zowel in het stadion als op het pleintje op de hoek. ’If you do what you did, you get what you got.’

Al jaren laten we de kracht van sport zien. Of het nu gaat om vitaliteit, inclusiviteit of een bijdrage aan een duurzamere wereld, sport kan mensen echt inspireren en verbinden.

Het is prachtig om te zien dat veel partijen zich hier nu samen sterk voor maken. Het momentum is nu. Schouders eronder, wij doen mee!