x

Feestelijke afsluiting ASML Zomerspelen

15 augustus 2024

Vuurspuwers, een vrolijke mascotte, vette BMX-tricks, een optreden van de winnares van het Junior Eurovisiesongfestival Luna Sabella en vooral heel veel sportplezier; de afsluiting van de ASML Zomerspelen in het Jan Louwers Stadion was een waar spektakel! Zes weken lang kregen kinderen (6-18 jaar) uit de Brainportregio de mogelijkheid om 24 verschillende sporten te proberen. Maar liefst 1.200 kinderen kwamen vol enthousiasme af op het sportaanbod van de ASML Zomerspelen.

“Kinderen weten vaak niet eens dat sommige sporten bestaan.” – BMX’er Tom van den Boogaard

1200
0

Resultaten ASML Zomerspelen 2024

1️⃣2️⃣0️⃣0️⃣ kinderen in beweging gebracht
3️⃣6️⃣0️⃣ clinics
2️⃣4️⃣ verschillende sporten
3️⃣4️⃣ lokale sportaanbieders
6️⃣ weken vol sport

Het vuurtje aanwakkeren

“Er zijn kinderen in de Brainport die niet op vakantie kunnen gaan, om te voorkomen dat ze zich vervelen en er ook voor hen een activiteit is, hebben we de ASML Zomerspelen georganiseerd”, vertelt Anke Hagemeijer, programmamanager Maatschappelijke Betrokkenheid bij ASML. Ze vervolgt: “De ASML Zomerspelen gaat om samen sporten en plezier maken. We willen het vuurtje in kinderen aanwakkeren en hen warm maken voor sporten en bewegen.” Met dat vuurtje aanwakkeren zit het wel goed, zowel letterlijk als figuurlijk. Want, ruim 500 kinderen zien op het gras van FC Eindhoven hoe BMX’er Tom van den Bogaard na een aantal spins en wheelies de vlam ontsteekt en zodoende het startsein geeft aan de sportieve finale van de ASML Zomerspelen.

Van den Bogaard is naast fakkeldrager ook aanwezig als instructeur bij de BMX-activiteit. De kinderen sjezen zonder angst van de schans af. Hij geniet zichtbaar van de interactie met de groep: “Ik vind het gaaf om mijn sport te laten zien. Kinderen weten vaak niet eens dat sommige sporten bestaan. Dat geldt ook voor BMX. Het is belangrijk dat kinderen zien wat er nog meer is. Ik heb zelf vroeger aanvankelijk gevoetbald, maar ik ontdekte dat een teamsport niet echt bij me past. Er zullen ongetwijfeld kinderen zijn die dat ook zo ervaren. In plaats van dat ze dan helemaal stoppen met sporten, kunnen we ze dankzij de ASML Zomerspelen laten zien dat er nog zoveel andere opties zijn.”

Samen sporten is leuker dan alleen

De 10-jarige Adam heeft het zichtbaar naar zijn zin. Hij was al eerder te vinden bij de rugbyactiviteit in Eindhoven en vandaag is hij opnieuw in de weer met de eivormige bal. “Ik had al een paar keer rugby gedaan op school, maar ik vond het de afgelopen weken leuker, omdat er meer kinderen waren. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt die ik misschien wel weer tegenkom met buitenspelen.” Bij alleen rugby bleef het niet. Op de vraag of hij nog meer sporten heeft uitgeprobeerd tijdens de ASML Zomerspelen antwoordt Adam: “Heel veel! Ik heb waterpolo, padel, voetbal en hockey gedaan. Ik vond het echt heel leuk om al die verschillende sporten uit te proberen. Ik wil nu wel lid worden van een rugbyvereniging, maar padel vind ik ook heel leuk. Die sport deed mijn vader al. Ik had het zelf nog nooit gedaan. Nu kan ik met hem meespelen!”

“We zijn dit jaar niet op vakantie geweest en dan is het heel fijn dat er initiatieven als de ASML Zomerspelen zijn.” – moeder Romina

Een buitenkansje

Aan de kant van de stormbaan staan moeders Romina en Inge naar hun kinderen te kijken. “We zijn dit jaar niet op vakantie geweest en dan is het heel fijn dat er initiatieven als de ASML Zomerspelen zijn. Het is goed dat kinderen nu op een laagdrempelige manier kunnen zien welke sporten er allemaal zijn”, zegt Romina. Inge: “Mijn dochter hockeyt drie keer in de week en dan wordt het lastig ook eens wat anders te proberen. De ASML Zomerspelen was echt een buitenkansje om met andere sporten kennis te maken.”

Het stopt niet

Directeur van BrabantSport Michel Reinders is naar eigen zeggen ‘apetrots’ op wat BrabantSport, ASML en More2Win samen met aangesloten partners hebben neergezet: “We hebben ambitieuze doelstellingen voor onszelf gesteld en die hebben we ook behaald. We wilden 1.000 kinderen bereiken deze editie en dat aantal ligt hoger. Een ander doel was dat deelnemers veel verschillende sporten zouden ontdekken; gemiddeld heeft ieder kind met 5 sporten kennis gemaakt.” Het BrabantSport Fonds en ASML streven naar langdurige impact. Michel Reinders: “We hebben kinderen zes weken lang in beweging gebracht. Daar stopt het niet voor ons. Het doel is dat kinderen blijven sporten en als bijvoorbeeld de contributie om bij een club aan te sluiten een probleem is, dan zorgen we er samen met ASML voor dat er een koppeling plaatsvindt naar de juiste instanties, zoals het Jeugdfonds Sport & Cultuur.” Ook grootschalige impact is het streven. Anke Hagemeijer: “Als ik vandaag om me heen kijk, dan kunnen we niet anders zeggen dan dat deze eerst editie naar meer smaakt!”