x

De ASML Zomerspelen: een sportieve zomer voor kinderen in de in de Brainport regio

12 juni 2024

ASML organiseert deze zomer, van 8 juli tot en met 14 augustus, in samenwerking met het BrabantSport Fonds de eerste versie van de ASML Zomerspelen in de gemeenten Eindhoven, Helmond en Veldhoven. De ASML Zomerspelen is het zomerse sport- en beweegprogramma voor kinderen (6-18 jaar) in de Brainport regio voor families met een smalle beurs. Het is de insteek dat dit programma zich de komende jaren uitbreidt naar iedere gemeente in de Brainport regio, om zo álle kinderen de kans te geven in beweging te komen.

De ASML Zomerspelen vinden gedurende de gehele zomervakantie plaats. Het doel is om sport- en spelplezier naar alle kinderen in de Brainport regio te brengen. Tijdens de zomervakantie en daarna. De Brabantse jeugd maakt tijdens deze periode kennis met verschillende sporten en lokale sportverenigingen. De organisatie speelt met de Zomerspelen in op de beleving en ervaring rondom de Olympische Spelen, die in 2024 in deze periode in Parijs plaatsvinden.

Geen vakantie
Uit onderzoek blijkt dat kinderen uit gezinnen met een smalle beurs minder sporten. Het niet weten welke sport te willen en kunnen beoefenen, het nut er niet van in zien en geen passend aanbod kunnen vinden zijn daarbij veelvoorkomende redenen om niet te gaan sporten. Met dit project komen kinderen op een plezierige en laagdrempelige wijze in beweging en in aanraking met verschillende sporten. Door ze met verschillende sportactiviteiten in aanraking te laten komen hopen we ze enthousiast te maken en dat ze een passend aanbod kunnen vinden bij hen in de buurt. Na het programma worden de gezinnen begeleid om lid te worden en blijven. Als contributie daarbij een barrière vormt, dan wordt deze in samenwerking met Stichting Leergeld en het Jeugdfonds Sport & Cultuur weggenomen. Extra leuk: op verschillende momenten tijdens de Zomerspelen zullen kinderen worden verrast met de komst van een Brabantse topsporter als extra motivatie en inspiratie.

Marjolein De Hooge, hoofd maatschappelijk betrokkenheid ASML: “Sporten is belangrijk voor ieder kind. Door te sporten leer je verschillende vaardigheden, maak je vrienden en het houdt je gezond. De ASML Zomerspelen zijn er om ervoor te zorgen dat meer kinderen in aanmerking komen met verschillende sporten en vanuit daar deel uit te maken van een sport. Ongeacht het budget thuis of fysieke of mentale beperkingen.”

Programma
De Brabantse sociale onderneming More2Win zorgt, in opdracht van het BrabantSport Fonds, voor de uitvoer van het programma. Kinderen kunnen zich wekelijks inschrijven voor diverse sportactiviteiten, waarbij een opbouw in het programma zit. De eerste weken betreft een laagdrempelige kennismaking met het sportaanbod, midden in de wijk. Denk aan een lokaal schoolplein of Cruyff Court. In de daaropvolgende weken maken ze kennis met de sportverenigingen doordat de activiteiten naar de verenigingen verplaatsen. Het eindevenement is in de laatste week de grootse afsluiting van de Zomerspelen en vindt op 14 augustus in het Jan Louwers Stadion van FC Eindhoven. Hier vindt een openingsceremonie plaats en er zijn meet & greets met topsporters van Team BrabantSport en optredens van artiesten.

De sporten worden geselecteerd op basis van de grootste behoeften bij de kinderen, in combinatie met het lokale sportaanbod dat past binnen het Olympische gedachtegoed. Denk aan balsporten, zwemmen, Urban sporten, verdedigingssporten en atletiek.

Inschrijven
Kinderen (of ouders) kunnen zich nu inschrijven via de website van de ASML Zomerspelen: https://www.asmlzomerspelen.nl/.