Sportevenementen hebben een enorm bereik en bieden zo de mogelijkheid om duurzaamheid onder de aandacht te brengen van jong en oud. Op dit moment kunnen er weer grootschalige evenementen worden georganiseerd. Een goed moment voor actie dus! Op 1 juli 2022 verbonden vijf jaarlijks terugkerende Brabantse topsportevenementen, Libema Open, The Dutch Masters, ASML Marathon Eindhoven, Grote prijs Adrie van der Poel en de KNZB zich aan een driejarig ‘kopgroep’-traject om hun sportevenement verder te verduurzamen. In dat traject leren ze met elkaar hoe ze hun eigen evenement verder kunnen verduurzamen, maar ook hoe ze hun deelnemers en bezoekers kunnen inspireren hetzelfde te gaan doen.
Inspireren
“Het is goed en belangrijk dat sportevenementen zelf het goede voorbeeld geven en daarmee ook de vele deelnemers en toeschouwers meekrijgen in de duurzaamheidstransitie”, aldus Sport-gedeputeerde Stijn Smeulders. “De opgebouwde kennis en ervaringen van deze kopgroep worden vervolgens gebruikt om ook andere sportevenementen in Brabant te inspireren hiermee aan de slag te gaan. Zo wordt onze provincie fijner en leuker om te wonen, werken en te recreëren. Met andere woorden: Brabant sterker door sport.”
Ondersteuning door More2Win, Copper8 en Green Leisure Group
De evenementen doen elk op hun eigen manier al veel aan duurzaamheid. Zo heeft de Grote prijs Adrie van der Poel een ECO team van studenten ingezet die het terrein schoon houden. De evenementen krijgen in het driejarig traject ondersteuning van experts op het gebied van sport en duurzaamheid: More2Win, Copper8 en Green Leisure Group. Per evenement wordt een meting gedaan om te kijken wat de ‘footprint’ van een evenement nu is en wordt een reductieplan opgesteld om het evenement duurzamer te gaan organiseren. Daarnaast worden gezamenlijke kennis- en inspiratiesessies georganiseerd over de belangrijkste duurzaamheidsthema’s bij evenementen, zoals energieverbruik, afvalscheiding en mobiliteit. Naast dat sportevenementen zelf het goede voorbeeld moeten geven, hebben ze ook een groot bereik door de vele deelnemers en toeschouwers die er komen.
Impactmodel
Het impactmodel dat de vijf sportevenementen gebruiken om hun CO2- en grondstoffenvoetafdruk in beeld te brengen, vormt de basis voor een landelijke standaard om de duurzaamheid van sportevenementen te meten. Deze wordt ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Andere partners die aan de slag gaan met dit impactmodel zijn onder andere de KNVB, Johan Cruijff Arena, TIG Sports en Provincie Gelderland. De kennis en ervaringen die daar worden opgedaan delen we ook in dit traject.
Vergelijkbare aanpak bij Gelderse sportevenementen
Eerder dit jaar startte in Gelderland een vergelijkbaar traject met 5 Gelderse sportevenementen. Alle ervaringen samen leveren waardevolle input op om de gehele (inter)nationale sportwereld te inspireren en aan te zetten tot verduurzaming