x

Atleten als maatschappelijk inspirator dankzij het programma bij Topsport Noord

26 januari 2023

De Nederlandse topsport presteert mondiaal gezien boven verwachting. Nederlandse topsporters realiseren een groter aantal medailles dan je op basis van de grootte van de Nederlandse samenleving, topsportinvesteringen en het bruto nationaal inkomen mag verwachten. Enkel het halen van medailles is tegenwoordig echter niet meer genoeg. Er wordt een steeds sterkere oproep gedaan door de overheid, sponsoren, publiek-private organisaties en de maatschappij zelf om de maatschappelijke impact van topsport actief te vergroten. Samen met de TeamNL centra Amsterdam en Noord heeft More2Win twee maatschappelijke proposities ontwikkeld. Uiteindelijk resulteerde dit in Noord Nederland tot een pilot-programma: Maatschappelijke impact Topsport Noord, waarbij de atleet centraal staat.

In dit programma ondersteunen en begeleiden we topsporters om zich maatschappelijk in te zetten. In opdracht van Topsport Noord gaan we gezamenlijk met deze topsporters op zoek naar hun eigen maatschappelijke identiteit en missie, zodat ze klaargestoomd worden om hun persoonlijke, inspirerende verhaal verder te kunnen verspreiden onder onder andere scholen, sportverenigingen en bedrijfsleven. Tot slot willen we ze aanzetten tot actie, zodat ze daadwerkelijk zelf aan de slag gaan met impact maken. De gekozen thema’s van deelnemende topsporters zijn erg divers; een krachtige combinatie tussen hun eigen topsportervaringen, persoonlijke waarden en intrinsieke motivatie. Denk aan thema’s als gezondheid en vitaliteit, maar ook mentale weerbaarheid, aandacht voor je maatschappelijke carrière/studie en omgang met tegenslagen.

Impact

De deelnemende atleten geven aan dat zij zich dankzij dit programma bewuster zijn van de veranderende rol van topsport in de maatschappij. Ook geven zij vrijwel allemaal aan dat ze dankzij dit programma een maatschappelijk thema hebben gevonden dat goed bij hen past, zodat ze dit verder kunnen gaan uitdragen op scholen, verenigingen, bedrijven, etc.

Deze eerste lichting topsporters van dit programma zullen hun maatschappelijke verhaal als pilot gaan pitchen op het CIOS. Vervolgens zijn zij via de website van Sport Fryslân te boeken als spreker.

Meer informatie over dit programma? Neem dan contact op met aukje@more2win.com

Topsport Noord - More2Win