x

2022: het sportjaar van ongemakkelijke tegenstellingen

01 januari 2022

Door de ogen van de sportliefhebber gezien is 2022 een jaar om je vingers bij af te likken. Een gouden medailleregen tijdens de Olympische Winterspelen, de La Vuelta start in eigen land, nieuwe kans op een EK titel bij het vrouwenvoetbal en eindelijk een WK titel bij de mannen? Wie weet, de tijd zal het ons leren, maar genieten van mooie sport zullen we ongetwijfeld.

Spagaat

Maar de sportwereld bevindt zich in een ongemakkelijke spagaat. En die wordt juist bij de twee grootste sportevenementen duidelijk zichtbaar. Een Olympische Winterspelen in China en een WK Voetbal in Qatar. Twee landen, twee toernooien. Omgeven met omkoopschandalen, grove mensenrechtenschendingen en klimaatverwoestende acties. Het valt niet meer te rijmen in deze tijd waar we wereldwijd te maken hebben met de twee grootste crises ooit; de klimaatverandering en de sociale ongelijkheid.

Dat het een ongemakkelijke spagaat is, werd juist de afgelopen jaren duidelijker. Voorheen werd nog (te) gemakkelijk weggekeken: “sport en politiek staan los van elkaar”. Meer en meer is de sportwereld tot bezinning aan het komen. Toewijzingsprocedures bij IOC en FIFA zijn aangepast (oa meer aandacht voor mensenrechten), topsporters spreken zich vaker uit en sponsoren bemoeien zich met misstanden in de sport. Hét beste voorbeeld van deze tijdsgeest gaf de WTA (Womens Tennis Association) in de zaak Peng Shuai, door alle activiteiten komend jaar te schrappen (met een totale waarde van vele tientallen miljoenen) totdat duidelijk is dat zij vrij is. Juist doordat deze positieve beweging is ingezet, is het extra pijnlijk dat deze twee grootste sportfestijnen juist nu in deze twee landen plaatsvinden.

Geld, macht en roem winnen het van verantwoordelijkheidsgevoel

Ook al is dit een negatieve legacy van jaren eerder toegewezen toernooien, nog steeds geldt in teveel gevallen dat rijkdom, roem en macht de sceptor zwaaien in de internationale topsport. Kijk maar naar de recente langjarige toewijzingen van de F1 races in het Midden-Oosten, de WK wielrennen een troosteloze woestijn, etc etc. Sport is politiek en grote sportfederaties laten zich nog steeds gewillig door foute regimes gebruiken voor sportswashing.

Geen windeiereren voor de voorlopers

Maar misschien, juist omdat het dit jaar zo pijnlijk duidelijk wordt, is het dé aanjager voor de echte verschuiving. En voor die verschuiving moeten we niet kijken naar de IOC’s, de FIFA’s of overheden. Alles lijkt er op dat dit het jaar wordt dat fans, sporters, bonden en andere sportorganisaties opstaan en niet gaan wachten tot een overheid of sportkoepel wetgeving of regelgeving oplegt om anders te organiseren. De verandering komt van onderaf. En is niet meer te stoppen.

En ik voorspel dat de voorlopers die de stap zetten hier bovenmatig van gaan profiteren. Want fans willen het, sporters willen het, eigen medewerkers willen het. Juist door nu te laten zien waar je als club of organisatie voor staat en welke actie je neemt, zul je beloond worden met loyaliteit. En omdat ook sponsoren dit willen, betekent het niet alleen loyaliteit van fans en sporters, maar ook een nieuwe kans voor een duurzaam businessmodel. Fanengagement en een aantrekkelijke propositie is een gouden combinatie in de sport.

Dus hoewel we met z’n allen echt zullen gaan genieten van prachtige topsport, zal ik dit jaar nog harder juichen voor de voorlopers van verandering. Van de verschuiving op de achtergrond waarin de topsport haar podium echt gaat gebruiken voor positieve verandering.


Namens heel More2Win wens ik iedereen een geweldig mooi en gezond jaar toe!

Michiel van Rijn van Alkemade