x

Sociaal ondernemen

“En dan rijd je zelf in een Ferrari?” Letterlijk de vraag van een verslaggever in aanloop naar het WK voetbal toen hij doorhad dat More2Win geld verdient met het opzetten van maatschappelijke programma’s bij evenementen. Geld verdienen en goed doen blijft voor velen een lastige combinatie, terwijl hij voor ons heel logisch is. Juist door winst te maken, kunnen we blijven groeien en daarmee onze maatschappelijke impact vergroten. Als trots sociaal ondernemer prediken we deze nieuwe manier van ondernemen op zoveel mogelijk plekken. Het is heel simpel: bij More2Win staat de maatschappelijke missie voorop, maar we werken wel op een bedrijfskundige manier. Impact first, finance second.

Sociaal ondernemerschap in een notendop

Aan de ene kant van het spectrum staan de bekende commerciële bedrijven als Shell, Heineken, etc. Zij zijn zich allen bewust van hun rol in de maatschappij en geven daar vaak invulling aan via een MVO-programma. Hoe goed, groot en impactvol deze programma’s ook zijn, in de kern worden deze bedrijven aangestuurd op één doel: winstmaximalisatie en het verhogen van de aandeelhouderswaarde. Aan de andere kant staan de bekende goede doelen zoals Amnesty International en Unicef. Het hart op de goede plek en strijdbaar voor een mooiere wereld. Qua inkomsten zijn ze vaak voor een groot deel afhankelijk van subsidies en donaties. Blijven die achter dan moeten de werkzaamheden (en dus de impact) worden teruggeschroefd.

Sociaal ondernemers springen in het vacuüm dat hier ontstaat. Een sociaal ondernemer constateert een probleem (bijv. vluchtelingen integreren moeizaam in Nederland) en zijn oplossing is het starten van een bedrijf. Door producten/diensten te verkopen aan partijen voor wie jij waardevol bent, creëer je een duurzame inkomstenstroom én los je tegelijkertijd een maatschappelijk probleem op. More2Win ontvangt nauwelijks subsidies voor zijn projecten, maar werkt echt in opdracht van gemeente, provincie, sportbonden en organisatoren om meer uit evenementen te halen.

De ontwikkelingen gaan razend hard. Wij zijn ervan overtuigd dat commerciële bedrijven steeds meer hun maatschappelijke rol moeten innemen. Ten eerste om klanten te behouden, Tony’s Chocolonely bijvoorbeeld verkoopt dit jaar meer chocoladerepen dan Mars in Nederland, en ten tweede om nieuw personeel aan te blijven trekken. Wat voor type werkgever is belangrijk voor iemand die nu uit de schoolbanken komt? Daarnaast zien we dat goede doelen zich steeds ‘ondernemender’ gedragen en meer activiteiten opzetten waar ze geld mee verdienen.

Sociaal ondernemerschap is here to stay. We zijn er trots op dat we al vijf jaar lang onderdeel mogen zijn van deze transitie. Zo kunnen we laten zien dat een verschil maken en een bedrijf runnen perfect hand in hand gaan. Meer weten?