x

Side Events 2.0

Een veelgestelde vraag is wat een sportevenement een stad of land oplevert. Waar in het verleden de nadruk vooral lag op de economische impact van een evenement (wat levert het de regio financieel op qua hotelovernachtingen, restaurants, etc.) wordt de laatste jaren vooral de maatschappelijke impact van een evenement aangehaald. De invulling van die maatschappelijke impact gebeurt veelal door het organiseren van zogenaamde side-events: maatschappelijke activiteiten gelieerd aan het hoofdevenement.

De wereld van side-events

Toen we een aantal jaar geleden in deze wereld doken, zagen we in 90% van de gevallen dat deze side-events op eenzelfde manier werden uitgevoerd: sportclinics voor basisschoolleerlingen. Het evenement werd aangegrepen om deze doelgroep in contact te brengen met een (nieuwe) sport en ze te stimuleren tot (meer) sporten en bewegen. More2Win is hier absoluut niet op tegen, want overgewicht en beweegarmoede zijn toenemende problemen in Nederland. Wél zijn we ervan overtuigd dat een sportevenement alles in zich heeft om ook andere maatschappelijke problemen te tackelen, zoals eenzaamheid onder ouderen, de integratie van vluchtelingen of het isolement van kinderen die opgroeien in armoede.

Side-events 2.0

We beginnen daarom nooit met de vraag “hoe krijgen we zoveel mogelijk kinderen een dag aan het sporten?” Centraal staat “welk probleem lossen we nu eigenlijk op?” Door de grote sociaal/maatschappelijke uitdaging in kaart te brengen en te weten wat er speelt in een stad of regio, blijken sportevenementen een geweldig platform om ze aan te pakken. 61.000 kinderen hebben in Nederland niet de mogelijkheid om een kinderfeestje te vieren. 4.000 ouderen overlijden per jaar ten gevolge van een val. 90% van de statushouders zit na drie jaar in Nederland werkeloos thuis. De energie en het momentum van een sportevenement kan een enorme boost geven aan al deze uitdagingen in Nederland. Door creatiever te denken, verschillende domeinen binnen een gemeente met elkaar te verbinden én je beloofde impact daadwerkelijk te meten, zorgen we op een vernieuwende manier voor veel meer winnaars bij sportevenementen.

Benieuwd naar de voorbeelden? Check onze Winnaars pagina.