More2Win ontmoet Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus

april 2016

In 2006 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede voor de manier waarop hij door middel van microkrediet economische en sociale ontwikkeling van arme inwoners van Bangladesh mogelijk maakte. De Gameen Bank (Bank van het platteland) die hij oprichtte maakte het voor arme Bengalezen mogelijk om een kleine lening aan te gaan. Terugbetaling wordt gegarandeerd voor een systeem van ‘solidariteitsgroepen’: kleine informele groepen vragen samen een lening aan, waarbij leden voor elkaar garant staan. Door dit systeem werd het voor duizenden mensen mogelijk om een eigen business op te starten en uit de armoede te klimmen.

Afgelopen woensdag ontmoette Martijn, Project Manager Rio2016, Muhammad Yunus bij een bijeenkomst georganiseerd door Social Enterprise NL. Tijdens deze ontmoeting legde Yunus uit hoe hij maatschappelijke problemen die hij tegenkomt oplost door een social business op te zetten. “We zagen dat die mensen problemen hadden, heel veel problemen. En die wilden we helpen oplossen”, legt Yunus uit. “Toen we keken wat we eigenlijk hadden gedaan, zagen we dat we ondernemingen hadden opgezet die niet tot doel hadden winst te maken, maar om problemen op te lossen. De ondernemer krijgt alleen het geld terug dat hij erin heeft gestoken, maar geen dividend. Dat is het model.”

“Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt, is dat Muhammad Yunus niet alleen een inspirerende visie heeft over hoe hij de wereld een stuk mooier wil maken, maar dat hij dit ook door sociaal ondernemerschap in praktijk weet te brengen en écht een verschil maakt.”, legt Martijn uit. “Hij wist zelfs goede bruikbare tips te geven voor de specifieke uitdagingen waar wij als More2Win tegenaan lopen.’’

Ook geïnspireerd raken door de aanpak van Muhammad Yunus? Kijk in dit filmpje hoe hij aantoont dat zelfs bedelaars succesvolle ondernemers kunnen worden!