Update vanuit Rio!

De Spelen beginnen bijna..

28 juli 2016

Voor More2Win nadert een jaar voorbereiden zijn climax, met afgelopen vrijdag al een eerste More2Win Programma bij Meninos da Praia Daarnaast worden verschillende social sponsorships komende week afgerond, zodat we tijdens de Spelen met klanten wensen van onze projecten kunnen vervullen: van voetbalveldjes en een lunchprogramma tot zonnepanelen en een nieuw busje. Wij zijn er bijna klaar voor, nu Rio nog!

Inmiddels ben ik nu een week in de Cidade Maravilhosa. Om een jaar later weer in deze stad terug te komen, voelt wel een beetje als thuiskomen. Des te meer omdat het weer hier afgelopen week was zoals de meeste Hollandse zomers: 21 graden, bewolkt en soms een spatje regen. Nooit leuk om dan te horen dat het in Nederland fantastisch weer is. Desondanks blijft Rio een bijzondere stad. Prachtige uitzichten en mooie mensen, maar ook de stad van grote contrasten. Vanaf de straten met veel verkeer kan je binnen 20 minuten midden in de natuur staan en vanaf de rijke wijken rondom de stranden van Ipanema en Copacabana loop je binnen 10 minuten een arme favela in.

"In de Zona Sul wordt langzaam meer leger en politie zichtbaar, die straks voor de naar schatting 500.00 buitenlandse toeristen de veiligheid moet garanderen."

Waar er een maand geleden er nog bijna geen ring te zien was in de stad, beginnen de Olympische Spelen nu langzaam zichtbaar te worden. Afgelopen week werden de Olympische ringen onthult op het strand van de Copacabana en elke ochtend als ik wakker word, kijk ik uit over het beachvolleybalstadion dat op het strand gebouwd wordt. Daarnaast wordt in de Zona Sul langzaam meer leger en politie zichtbaar, die straks voor de naar schatting 500.000 buitenlandse toeristen de veiligheid moeten garanderen.

Ondanks dat metro ‘linha 4’ die sportfans naar het Olympisch park in Barra moet brengen nog niet klaar is en de eerste testrit gepland staat op één dag voor de Spelen, is er op verschillende metrostations wel al de eerste ‘signing’ zichtbaar. Grote stickers op de grond en verschillende posters leiden je de snelste weg naar de vier verschillende venue-zones in de stad. De metro is hard nodig voor de Olympische Spelen, want vanaf de Copacabana is het in rustig verkeer een uur rijden naar het Olympisch park. En rustig verkeer, dat heeft Rio de Janeiro zelfden, zeker niet wanneer straks op verschillende wegen zogenoemde ‘Olympic Lanes’ worden afgezet, waarop alleen atleten, organisatie en bepaalde VIPs mogen rijden.

Samen met collega Anne Dorst stem ik veel af met lokale aannemers en leveranciers om alle donaties die we hier aan het realiseren zijn voor de Spelen af te krijgen. Daarnaast vul ik mijn dagen met het organiseren van de More2Win Programma’s voor de ruim 20 groepen van Nederlandse bedrijven die we de komende tijd mee gaan nemen naar onze projecten in de stad. Zijn de projecten klaar om de groepen de ontvangen? Hoe staat het veiligheid in de wijk? En als de metro niet rijdt, hoe komen we het snelst van A naar B met een grote groep Nederlanders? En, ik zou het bijna vergeten, ik denk dat ik aankomende week ook eens polshoogte ga nemen op de mooie strand hier voor de deur.

Vanaf deze week is er hier namelijk weer volop zon beloofd, dus ook dat is geen reden meer om in Nederland te blijven! Zie ik jullie hier?

Martijn