Update Road2Rio

maart 2016

Hoe gaan de voorbereidingen van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro? In deze blog lees je het laatste nieuws rondom Rio2016: komt de metro op tijd af, hoe staat het met het Zika virus, hoe ver is de bouw van het Olympisch park en welke atleten van Team NL zien we straks in Rio?

Hoe gaan de voorbereidingen van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro? In deze blog lees je het laatste nieuws rondom Rio2016: komt de metro op tijd af, hoe staat het met het Zika virus, hoe ver is de bouw van het Olympisch park en welke atleten van Team NL zien we straks in Rio?

Tot nog toe ging vooral de aandacht bij het zika-virus uit naar zwangere vrouwen. Als die het zika-virus oplopen, lijken zij een grotere kans te hebben op de geboorte van een kindje met een kleiner hoofdje. In Brazilië werden vorig jaar ongeveer 3500 baby’s geboren met onvolgroeide hersenen. Dit kan leiden tot een verstandelijke beperking of zelfs een vroege dood van het kind. Het besmettingsgevaar is groter geworden nu blijkt dat zika ook via sperma overdraagbaar is.

Zika bestrijders in actie

80% van de mensen die geïnfecteerd raakt met zika heeft geen ziekteverschijnselen, de rest meestal milde symptomen, zoals hoofdpijn of huiduitslag.

Daarnaast publiceerde Franse wetenschappers op 1 maart een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, waarin zij zeggen dat ze een verband hebben gevonden tussen het zikavirus en het syndroom van Guillain-Barré (GBS), waarbij zenuwen worden aangetast door het immuunsysteem. Goed om hierbij te vermelden is dat GBS bij zika nog steeds behoorlijk zeldzaam is. Tachtig procent van de mensen die geïnfecteerd raakt heeft geen ziekteverschijnselen, de rest meestal milde symptomen, zoals hoofdpijn of huiduitslag.

In aanloop naar de Olympische Spelen laat het organisatiecomité er in ieder geval geen gras over groeien. Een grote informatiecampagne is gestart in heel Brazilië en tijdens een mega-operatie in februari zijn er bijna een kwart miljoen Braziliaanse militairen en 300.000 ambtenaren ingezet om miljoenen huishoudens te mobiliseren in de strijd tegen de Zika mug. Gelukkig is het in augustus en september, wanneer de Olympische en Paralympische Spelen zijn, in Rio de Janeiro winter, waardoor er minder muggen zijn en het risico op een grote zika-epidemie een stuk kleiner is.

De bouw van het Olympisch park zelf ligt wel goed op schema: inmiddels is 97% van de nieuwe venues gereed.

Een andere veelbesproken zorg voor Rio2016 is de aanleg metrolijn linha 4, die het centrum van de stad moet verbinden met het Olympisch park Barra. Zo lekte er vorige week een e-mail van Rio’s burgemeester Eduardo Paes aan het IOC uit, waarin hij schreef dat er een ‘grote kans’ bestaat dat de metrolijn niet op tijd af komt voor de Spelen. Paes stelt in zijn bericht voor om aan alternatieven te denken, zoals uitbreiding van de BRT (Rapid Bus Transport), waar bussen op exclusieve banen rijden en dus niet vast komen te staan in het chaotische verkeer van Rio de Janeiro. De bouw van het Olympisch park zelf ligt wel goed op schema: inmiddels is 97% van de nieuwe venues gereed.

Het social media platform van TeamNL

Voor de Nederlandse sporters loopt de voorbereiding naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voorspoedig. Inmiddels hebben zowel 24 individuele Olympische als 24 Paralympische atleten zich gekwalificeerd voor Rio2016. Daarnaast wisten al 11 Olympische teams een ticket naar Rio te bemachtigen. Voor de Paralympische Spelen zijn dit al 5 teams. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen van TeamNL? Volg dan TeamNL op facebook, of neem een kijkje op teamnl.org, waar je een overzicht vindt van alles wat ‘onze’ sporters op social media plaatsen.

De komende weken komen verschillende Nederlandse sporters nog in actie om zich te kwalificeren voor Rio2016. Zo is op 2 maart het WK baanwielrennen, spelen de voetbalvrouwen komende week drie Olympische kwalificatiewedstrijden en op 17 maart strijden de zitvolleyballers op een kwalificatietoernooi voor een plek op de Paralympische Spelen in september.Aan Oranje zal het dus niet ontbreken deze zomer in Rio.

Nu hopen dat de rest er tegen die tijd ook wat rooskleuriger voor staat!

Wordt vervolgd…..