Interview Tim van Dooren: terugblik op 2015

december 2015

Een nieuw team, een nieuwe campagne, een nieuwe website en een nieuw kantoor: 2015 was voor More2Win een jaar vol hoogtepunten. We zochten Tim van Dooren op in zijn kantoor in ’s-Hertogenbosch om terug te blikken én alvast voorruit te kijken naar de aankomende Olympische en Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

Veel te bespreken, als we jullie blogs, tweets en posts mogen geloven. Wat voor een jaar was 2015 voor jullie?

2015 was een erg bijzonder jaar. Allereerst omdat we met More2Win — na een mooie WK campagne te hebben gedraaid — gestart zijn met onze Road to Rio2016. Het is geweldig om zo’n cyclus opnieuw in te gaan en door te kunnen bouwen op eerdere successen. Voor de aankomende Olympische Spelen is de potentie nog veel groter dan tijdens het WK voetbal, om ook op sociaal vlak een verschil te maken in Rio met onze klanten.

Hoe heeft die Road to Rio er het afgelopen jaar uitgezien?

Allereerst zijn we een samenwerking aangegaan met vier sociale projecten in Rio de Janeiro, die al jaren goed werk te verrichten door middel van sport en educatie. Wij staan voor deze projecten en garanderen dat iedere support aan deze projecten op de juiste plaats terecht komt. More2Win gelooft dat de beste manier om meer mensen te laten profiteren van een grootschalig evenement, is door bestaande projecten te ondersteunen bij het realiseren van hun dromen.

We bewijzen dat Olympische campagnes van bedrijven een stuk waardevoller worden door er een sociaal component aan toe te voegen

Vanaf september zijn we teruggekeerd in Nederland om onze klanten uit te dagen na te denken over de sociale impact van zo’n evenement. En over hun eigen rol daarin! We bewijzen dat Olympische campagnes van bedrijven een stuk waardevoller worden door er een sociaal component aan toe te voegen. Wat dat betreft ben ik erg tevreden: we merken een enorme bereidheid onder het Nederlandse bedrijfsleven om rondom de Spelen in Rio iets goed te doen. Men is zich wel degelijk ervan bewust dat je in een stad als Rio de Janeiro, waar de verschillen tussen arm en rijk zó groot zijn, ook moet nadenken over wat je achter laat in een stad. Wat gebeurt er als de vlam weer is gedoofd?

Is dit ook waar je het meest tevreden op terugkijkt?

Jazeker, het samen met je klanten een bijdrage leveren in Rio zorgt voor de grootste voldoening. Daarnaast kijk ik ook tevreden terug op het More2Win team dat we in 2015 gevormd is. Met Anne als onze lokale vertegenwoordiger, hebben we iemand in Rio de Janeiro zitten die de stad, cultuur en mensen door en door kent. En met Martijn in het team in Nederland erbij hebben we ook hier een sterke basis gelegd om prachtige campagnes voor onze klanten op te zetten.

Sociaal gezien is in 2015 de opening van het sportveld bij Solar wel een hoogtepunt. Het veld was gedoneerd door onze klant Oracle tijdens het WK van 2014 en werd in mei 2015 feestelijk geopend. Geweldig om te zien hoeveel blijde kinderen iedere dag gebruik maken van dit veld. Rondom het WK voetbal heeft More2Win vanuit haar klanten 60.000 euro geïnvesteerd in sociale projecten. Ik verwacht voor de Spelen minimaal een verdubbeling.

Wat kunnen we in 2016 van More2Win verwachten? Hoe gaat het jaar er voor jullie uitzien?

Komend jaar zal er vanuit de hele wereld veel aandacht zijn voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ik denk dat het sociale aspect van dit mega-evenement een grote rol gaat spelen. Je merkt nu al veel interesse vanuit de media over de verhalen buiten de stadions; wie zijn de winnaars van Rio2016?

Als More2Win staan we ervoor dat meer mensen profijt moeten hebben van grote evenementen. In 2016 ligt er voor ons dus een grote taak om hieraan bij te dragen, te beginnen met het realiseren van mooie investeringen bij onze projecten in Rio.

Daarnaast bieden we bezoekers van de Spelen een bijzondere ervaring aan. We nemen onze gasten mee op een onvergetelijke dag bij één van onze projecten. Alles draait tijdens deze dag om Having fun, while doing good: een unieke dag met sporten, eten en dansen, waarbij je ook een directe bijdrage levert aan het project.

Dus ga naar Rio en geniet van de prachtige sporten, het Holland Heineken House en de heerlijke stranden. Maar kom ook één ochtendje met ons mee om het echte Brazilië te leren kennen. Hier kijk ik zelf enorm naar uit, dit waren tijdens het WK voetbal geweldige ervaringen aan beiden kanten!

Vervuild water, krimpende budgets en politieke onrust: de laatste tijd is er veel in het nieuws over de organisatie van de Spelen. Wat zijn jouw verwachtingen van Rio2016?

Voorafgaand aan een groot sportevenement als de Olympische Spelen staan de kranten altijd vol met allerlei misstanden die spelen rondom de organisatie van het evenement. Dit zagen we in Beijing, Zuid-Afrika, Sochi en ook nu in Rio de Janeiro. Op het moment dat het Olympisch vuur brandt zijn alle ogen gericht op de sport en worden de ‘randzaken’ naar de achtergrond geschoven. Ik verwacht dat Rio, geheel in Braziliaanse stijl en met het nodige kunst en vliegwerk, uiteindelijk klaar zal zijn voor prachtige Spelen. De stadions zijn klaar, de metro rijdt en het water is schoon genoeg om verantwoord in te sporten.

Dit neemt niet weg dat de vraag of grote evenementen in de huidige vorm wel in landen als Brazilië georganiseerd moeten worden. Rio2016 wordt fantastisch, een grandioos feest. Maar laten we niet onze ogen sluiten voor de problemen die een Olympische spelen niet oplossen of zelf wellicht verergeren. Ik ben zelf ook wel heel benieuwd hoe die discussie zich verder voorzet; hoe zien die duurzame Spelen van de toekomt eruit?

Nog een laatste opmerking?

Wat ik tot slot erg bijzonder vind aan Rio2016 is dat ik merk dat het verschil tussen Paralympisch en Olympisch kleiner wordt. Met meer dan 4.300 atleten in 526 disciplines, wordt de aankomende Paralympische spelen de grootste ooit. Bovendien merk ik nu bij onze klanten ook een grote interesse om een sociale investering te doen rondom de Paralympics. Dit is mooi en hard nodig, want ook op dit vlak valt er nog zo veel te winnen. Zeker in Rio de Janeiro.