Minister Bussemaker bezoekt More2Win project in Rio de Janeiro

september 2016

150 kinderen zitten al vroeg in de ochtend gespannen te wachten in de aula van de school: vandaag komt er een minister uit Holanda op bezoek. Op het moment dat ze binnenstapt wordt de zaal muisstil, al snel gevolgd door een oorverdovend geklap en gejoel. Een warm Braziliaans welkom voor mevrouw Bussemaker die graag met eigen ogen wil zien en horen hoe onderwijs in Brazilië is opgezet voor de armste laag van de bevolking.

More2Win had de eer om een deel van het programma van de minister in Rio te mogen te vullen. We nodigde haar uit bij één van onze projecten, Solar Meninos de Luz, in de wijk Pavao-Pavaozinho. Ingeklemd tussen de rijke stranden van Ipanema en Copacabana zijn de contrasten nauwelijks groter mogelijk dan op deze plek in Rio.

De status van het (basis) onderwijs in Brazilië is slecht. Er zijn veel te weinig scholen voor veel te veel kinderen, resulterend dat kinderen maar een halve dag naar school gaan. Of 4 uurtjes in de ochtend, of 4 uur in de middag. Met een lerarenabsentie van meer dan 25% (!) kun je nagaan dat de kwaliteit van de lessen vaak te wensen overlaat.

Solar Meninos de Luz laat zien dat het ook anders kan. Dagelijks krijgen hier ruim 400 kinderen toegang tot goed onderwijs, van ’s ochtends vroeg tot einde van de middag. Er wordt veel focus gelegd op cultuur, muziek, theater en sport. Door een minimale bijdrage aan schoolgeld te vragen worden de ouders actief betrokken bij de instelling van hun kinderen.

Minister Bussemaker was duidelijk onder de indruk van de werkzaamheden en geweldige resultaten bij het project. ‘Het is prachtig om te zien dat er mensen op staan in Rio en zich vol overgave storten op de toekomst van de jongste generatie. Onderwijs blijft de key tot de ontwikkeling van ieder land’.

Ook More2Win kreeg mooie complimenten van de bewindsvrouw. ‘Jullie laten zien dat Nederlandse organisaties een geweldige bijdrage kunnen leveren. Het is vooral zaak om te zorgen dat alle inspanningen doorlopen, ook nog lang na het WK en de Spelen’

Een bijzondere dag, zowel voor de minster, haar delegatie als de kinderen bij Solar. Até a próxima!